Su­per­il­ta­päi­vä juh­lis­ti jät­ti-in­ves­toin­nit

Oulun superviikonloppua edeltävä Kiimingin torstai oli toivoa täynnä, kun koulun peruskiven muurausta ja päiväkodin avajaisia juhlittiin Kiimingissä samana päivänä.

Havuset ja neulaset -ryhmä ilahdutti Honkimaan päiväkodin vihkiäisten juhlakansaa väriesityksellä
Havuset ja neulaset -ryhmä ilahdutti Honkimaan päiväkodin vihkiäisten juhlakansaa väriesityksellä

Oulun superviikonloppua edeltävä Kiimingin torstai oli toivoa täynnä, kun koulun peruskiven muurausta ja päiväkodin avajaisia juhlittiin Kiimingissä samana päivänä.

Kunnan historian suurin rakennustyö, Jäälin Laivakankaan koulu lupaa helpotusta ainakin hetkeksi kasvavan kunnan pullisteleville kouluille.

Jääliläisten ja välikyläläisten yläastelaisten ei tarvitse enää ensi lukuvuoden jälkeen matkustaa kampsuineen vastavirtaan kirkonkylälle.

Honkimaan päiväkoti taas lyhentää päivähoitopaikkajonoja.

"Kiimingissä on jatkossa kaksi järkevän kokoista yläastetta, vaikkakin molemmat ovat yhä noin 500 oppilaan suurkouluja. Mutta ilman Laivakangasta yläasteesta tulisi mammuttikoulu", Kiimingin sivistystoimenjohtaja Markku Väisänen sanoo.

Nyt kirkonkylällä pänttää oppia päähänsä ahtaissa tiloissa 600 koululaista. Kun uusi koulu valmistuu, jää Jääliin edelleen alakoulu, mutta kaikki alueen viitos- ja kuutosluokkalaiset menevät Laivankankaan kouluun.

Sen sijaan paljon arvostelua aiheuttanut kaikkien viitos-kuutosluokkalaisten kuljetus kirkonkylälle ja Laivakankaalle on ainakin toistaiseksi jäissä valtuuston päätöksen mukaisesti.

Tämän vuoden alusta ovensa avanneen Honkimaan päiväkodin viralliset avajaiset oli sopivasti tällätty Kiimingin supertorstaille.

Lähes uunituoreessa päiväkodissa on vuorokauden ympäri auki oleva vuorohoitopaikka, johon sopii kerrallaan 12 lasta. Lisäksi päiväkodista löytyy ostosopimukseen perustuva yksityinen päiväkoti, jossa on 70 lasta.

Mikään viisastenkivi Kiimingin päivähoitopulaan uusi päiväkoti ei ole. Uudet tilat lisäävät vain vajaalla kymmenellä prosentilla kunnan päivähoitopaikkoja.

Päiväkodinjohtaja Rauni Karjalainen pitää tärkeänä, että vuorohoito on keskitetty. "Nyt lasten satunnaista hoitoa voidaan kehittää. Siinä on ensisijaisen tärkeää vanhempien ja päivähoidon henkilökunnan yhteistyö", hän sanoo.

Alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen (kesk.) halusi jättää koulun peruskiven muurausjuhlassa kerrankin kunta- ja palvelurakennehankkeen vähäksi aikaa syrjään.

"On positiivista, että kunnassa voidaan muurata uuden koulun peruskiveä. Yleisimmin minulle tulevat viestit ovat paljon murheellisempia, koulun lakkauttamisia", Manninen hersytti juhlakansaa.

Mannisen mielestä tärkeää on huolehtia, että kaikki voisivat jatkaa peruskoulun jälkeen. Hän vaati muun muassa kymppiluokan käytön tehostamista ja sitä, että ammattikoulutuksessa panostettaisiin nykyistä enemmän käytännön ammatteihin.