Su­per­cel­lin pe­rus­ta­jat pump­paa­vat rahaa TPS:ään – "Us­kom­me lop­pu­pe­leis­sä, että ur­hei­lul­li­nen pa­nos­tus kan­nat­taa"

Ilkka Paananen: Uskomme loppupeleissä, että urheilullinen panostus kannattaa.

Ilkka Paananen: Uskomme loppupeleissä, että urheilullinen panostus kannattaa.

Mobiilipeliyhtiö Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja eivät ole tavanneet hakeutua julkisuuteen. Kun tulee puhe heidän jääkiekkorakkaudestaan Turun Palloseuraan, Suomen suurimmat veronmaksajat tekevät poikkeuksen.

SM-liigan syksyn puheenaihe on ollut TPS:n huono menestys. Seurassa on ollut syyskauden mittaan turhan paljon turbulenssia eli heilahtelua.

TPS:ää kolmatta kautta päävalmentaneen Kalle Kaskisen työsopimus katkesi dramaattisesti marraskuun alussa Jyväskylässä. Kaskinen ehti ennen JYP–TPS-ottelua vetää Hippoksella päiväharjoitukset, mutta illalla liigapelissä vastuuvalmentajana vaihtoaitiossa työskenteli jo Marko Virtanen.

Tätä ennen lokakuussa TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki oli ristipaineessa irtisanoutunut työstään.

– Seisoimme Anteron tekemien valintojen takana. Hän päätti lähteä itse, TPS:n enemmistöomistajiin kuuluva Paananen kertoo Helsingissä Supercellin toimitiloissa.

Hän on Kodisojan tavoin pumpannut viime vuodet kosolti rahaa konkurssikypsään TPS:ään. Paanasen mukaan kahdeksan miljoonan euron panostus ei arviona osu pahasti ohi.

– Uskomme loppupeleissä, että urheilullinen panostus kannattaa. Riippuu tarkasteltavasta aikaperspektiivistä, saammeko omiamme takaisin, Paananen sanoo.

Mustavalkoinen TPS-sydän

TPS:llä olisi eväitä olla yksi Suomi-kiekkoilun suurseuroista. Sellainen se oli SM-liigassa vielä vuosituhannen taitteessa, jolloin seura juhli kultasormisen päävalmentajansa Hannu Jortikan komennossa triplamestaruutta 1999–2001.

Sen jälkeen Kai Suikkasen valmennusopeilla tuli Suomen mestaruus 2010. Sitten alkoi korpivaellus. TPS oli 2013–15 kolme kertaa peräkkäin runkosarjassa 13:s.

Ari-Pekka Selinin ja hänet päävalmentajana korvanneen Kaskisen johdolla kurssi kääntyi runkosarjassa, mutta laadukkaan pelaajiston joukkue pettyi pudotuspeleissä kevät toisensa jälkeen.

TPS on joutunut taloudellisia tappioita paikatakseen myymään huippupelaajiaan.

– Sillä pystyttiin pitämään seuran talous siedettävänä. Se ei ole terve tilanne. Nenä ei ole vielä vedenpinnan yläpuolella, Paananen kuvailee TPS:n taloustilannetta.

Paanasen ja Kodisojan suhde turkulaiseen TPS:ään vaikuttaa pyyteettömältä.

– Nuorena poikana juostiin Kupittaan hallissa irtokiekkojen perässä. Silloin tuli hengitettyä TPS:ää, Kodisoja muistelee.

– Katsoin Kupittaalla TPS:n peliä ensi kertaa varmaan kuusivuotiaana. Sydämeni on TPS:n väreissä mustavalkoinen, Paananen kertoo.

Vahvoja rekrytointeja

Paananen ja Kodisoja arvioivat bisnesmenestyksensä salaisuudeksi sen, että he ovat pestanneet osaavia työntekijöitä oikeille paikoille. Sama filosofia on käytössä TPS:ssä: seuran hallitukseen nimitettiin elokuussa uudeksi jäseneksi kotimaisen kiekkovalmennuksen vanhempi valtiomies Erkka Westerlund ja hiljattain urheilujohtajaksi Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama, joka aloittaa toimessaan ensi vuonna toukokuun alussa.

–  Kaikki onnistuminen lähtee ihmisistä. Haluamme pestata oikeat ihmiset oikeille paikoille, Paananen sanoo.

TPS:ää valmentava Virtanen siirtyy ensi kaudella raumalaisen Lukon A-nuorten päävalmentajaksi. TPS:n tulevaa päävalmentajaa voi toistaiseksi arvailla.

–  Westerlund ja Urama ovat oikeita henkilöitä päättämään siitä asiasta, Paananen kommentoi.