Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa kuusi ylen­nys­tä – katso täältä kaikki it­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set

Ukrainan sota: Uk­rai­na­lais­äi­dit ker­to­vat, kuinka pa­ke­ni­vat las­ten­sa kanssa turvaan Ouluun

Luitko jo tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Suomi valitsi uudeksi hä­vit­tä­jäk­si yh­dys­val­ta­lai­sen F-35:n – han­kin­taan kuuluu 64 konetta ja li­sä­va­rus­teet

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin monitoimihävittäjä F-35 on Suomen hallituksen valinta nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajaksi. Asiasta kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen mukaan hankintaan kuuluu 64 konetta ja tarvittavat lisävarusteet.

– Sotilaallisen suorituskyvyn vertailuissa F-35 oli tarpeisiimme nähden paras. Sen taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat tarjouksista parhaat, Kaikkonen sanoi.

Hankintaan kuuluu mittava ja monipuolinen Suomen olosuhteisiin mukautettu aseistus sekä tarvittavat koulutus- ja ylläpitoratkaisut. Ylläpito- ja huoltopalvelut jatkuvat vuoden 2030 loppuun.

Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön samana vuonna osana Yhdysvalloissa järjestettävää henkilöstön koulutusta.

Myös Yhdysvaltojen suunnitelmissa on hankkia liki 2 500 F-35-konetta. Muita F-35:n merkittäviä käyttäjiä tulevat olemaan Britannia, Japani ja Australia. Suomen lähialueella ilmavoimiaan uudistavat F-35:llä Norja ja Tanska. Aiemmin tänä vuonna F-35 oli Sveitsin hallituksen valinta, mutta hankinta saattaa siellä kohdata vielä vaikeuksia.

Muut ehdokkaat olivat ruotsalainen Saab Gripen E, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä yhdysvaltalainen Boeing F/A-18 Super Hornet.

Juttua päivitetään.