Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Suomi valitsi uudeksi hä­vit­tä­jäk­si yh­dys­val­ta­lai­sen F-35:n – han­kin­taan kuuluu 64 konetta ja li­sä­va­rus­teet

Yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin monitoimihävittäjä F-35 on Suomen hallituksen valinta nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajaksi. Asiasta kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen mukaan hankintaan kuuluu 64 konetta ja tarvittavat lisävarusteet.

– Sotilaallisen suorituskyvyn vertailuissa F-35 oli tarpeisiimme nähden paras. Sen taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat tarjouksista parhaat, Kaikkonen sanoi.

Hankintaan kuuluu mittava ja monipuolinen Suomen olosuhteisiin mukautettu aseistus sekä tarvittavat koulutus- ja ylläpitoratkaisut. Ylläpito- ja huoltopalvelut jatkuvat vuoden 2030 loppuun.

Nykyinen Hornet-kalusto poistuu käytöstä suunnitellusti vuodesta 2025 alkaen. Ensimmäiset suomalaiset F-35-hävittäjät otetaan Ilmavoimien käyttöön samana vuonna osana Yhdysvalloissa järjestettävää henkilöstön koulutusta.

Myös Yhdysvaltojen suunnitelmissa on hankkia liki 2 500 F-35-konetta. Muita F-35:n merkittäviä käyttäjiä tulevat olemaan Britannia, Japani ja Australia. Suomen lähialueella ilmavoimiaan uudistavat F-35:llä Norja ja Tanska. Aiemmin tänä vuonna F-35 oli Sveitsin hallituksen valinta, mutta hankinta saattaa siellä kohdata vielä vaikeuksia.

Muut ehdokkaat olivat ruotsalainen Saab Gripen E, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä yhdysvaltalainen Boeing F/A-18 Super Hornet.

Juttua päivitetään.