Pääkirjoitus: Oulukin tar­vit­see mo­ni­toi­mia­ree­nan, mutta liial­li­nen vil­kui­lu Tam­pe­reen suun­taan voi johtaa yli­mi­toi­tet­tuun rat­kai­suun

Jääkiekko: Tors­tai­na Veini Veh­vi­läi­nen haluaa sy­ven­tää Kärp­pien ah­din­koa tor­ju­mal­la kaikki lau­kauk­set

Mielipiteet: Älä riko leik­ki­puis­to­ja, ra­hoil­la saisi keinuja ja tram­po­lii­ne­ja, toivoo 5. luok­ka­lai­set

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Suomi vaatii sel­vi­tys­tä uu­sim­mas­ta il­ma­ti­lan louk­kauk­ses­ta

Suomi on maanantaina pyytänyt Venäjältä selvitystä viime perjantaina sattuneesta ilmatilan loukkauksesta, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Ilmatilaloukkauksia on puolen vuoden aikana tapahtunut pitkälti toistakymmentä.
Ilmatilaloukkauksia on puolen vuoden aikana tapahtunut pitkälti toistakymmentä.

Suomi on maanantaina pyytänyt Venäjältä selvitystä viime perjantaina sattuneesta ilmatilan loukkauksesta, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Ministerin mukaan Suomi on informoinut Venäjää tapahtumasta ja pyytänyt sitä kertomaan oman versionsa.

Tuomiojan mukaan Suomi pyysi myös Venäjää pitämään huolen siitä, ettei vastaavia loukkauksia enää tapahdu.

Tuomioja kertoi asiasta Tuusulassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa oli mukana myös Suomessa vieraileva Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava alivaltiosihteeri Markus Lyra ulkoministeriöstä sanoi maanantaina, että Suomi aikoo tehdä selväksi, ettei se hyväksy tällaista toimintaa. Nyt selvitetään ensin, miten Venäjän viranomaiset vastaavat Suomen protestiin.

- Olemme yhteydessä Venäjän viranomaisiin ja katsomme miten he jatkossa reagoivat. Syksyksi on kuitenkin jo sovittu asiantuntijatason tapaaminen, jossa myös tätä ongelmaa selvitetään.

Tähänastisten yhteydenottojen sisällöstä Lyra ei halua kertoa.

Venäläinen TU-134 sotilaskuljetuskone koukkasi noin kilometrin verran Suomen ilmatilassa. Ongelman uskottiin olevan hoidossa sen jälkeen kun Suomen hallitus alkukesästä vaati Venäjää lopettamaan toistuvat loukkaukset. Niitä oli puolen vuoden aikana tapahtunut pitkälti toistakymmentä.

Kaliningradin ja Pietarin väliä lentäneistä koneista osa on ollut kuljetuskoneita, ja osa on varustettu tiedustelulaittein.

Venäjä ei ole ottanut asiaan julkisesti kantaa. Venäjän ilmavoimat kertoi lauantai-iltana uutistoimisto Interfaxille, etteivät venäläisalukset lentäneet alueella perjantaina.

Tapausta selvittää
nyt ulkoministeriö

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan ilmatilan loukkauksia selvittelevät vielä eri viranomaiset. Vaikka puolustusvoimat ja rajavartiolaitos tekevät vielä omia selvitystöitään, asia on nyt jäänyt lähinnä ulkoministeriön hoidettavaksi.

Iivosen mukaan Suomen viranomaisilla on jo hyvät tiedot siitä, mikä kone on tietyssä paikassa ilmatilan loukkaukseen syyllistynyt, joten jatkokäsittely on paljolti poliittisella tasolla.

Koska ongelma on ulkopoliittisesti merkittävä, valtiojohto eli presidentti ja ulko- ja turvallisuusasioista vastaavat ministerit ovat tiiviisti mukana toimista päätettäessä.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi lauantaina, että loukkaus oli harmillinen, sillä asian piti olla kunnossa jo alkukesän neuvottelujen jälkeen. Halonen ei pitänyt tapausta dramaattisena, joten asiaa on määrä selvittää Venäjän kanssa lähinnä virkamiesteitse.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi lauantaina loukkauksen olevan harmillinen yksittäistapaus. Hän kuitenkin korosti, ettei Suomi voi hyväksyä minkäänlaisia loukkauksia.

Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat alkukesästä selvitelläkseen tapauksia. Venäjä ei suoraan myöntänyt loukanneensa Suomen ilmatilaa, mutta oli halukas etsimään keinoja lentotarkkuuden parantamiseksi.