Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Suomi ostaa Leo­pard-pans­sa­reil­le mo­der­ne­ja sir­pa­le­kra­naat­te­ja Is­rae­lis­ta – "Mer­kit­tä­vä tu­li­voi­man lisäys maa­voi­mil­le"

Tähän saakka suomalaispanssarien ampumatarvikkeena on ollut ainoastaan toisten panssarien tuhoamiseen tarkoitettuja nuoliammuksia, joilla on olematon teho vihollisen elävää voimaa vastaan. Uudet kranaatit ovat ohjelmoitavissa.

Puolustusvoimat ostaa Israelista uusia amputarvikkeita Leopard 2-panssarivaunuihin. Arkistokuva.
Puolustusvoimat ostaa Israelista uusia amputarvikkeita Leopard 2-panssarivaunuihin. Arkistokuva.
Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimat ostaa Israelista uusia amputarvikkeita Leopard 2-panssarivaunuihin.

Ostoslistalla ovat sirpalelaukaukset Leopardien 120 millimetrin kanuunalle.

Ne toimittaa IMI Systems-niminen yhtiö. Lyhenne tulee sanoista Israel Military Industries.

Puolustusministeriön tiistaina antaman tiedotteen mukaan kyseessä on kokonaan uusi suorituskyky Suomen Leopardeille. Sirpalekranaattien kerrotaan parantavan panssarien tulivoimaa ja vaikutuskykyä erilaisia maaleja vastaan.

Tähän saakka suomalaispanssarien ampumatarvikkeena on ollut ainoastaan toisten panssarien tuhoamiseen tarkoitettuja nuoliammuksia, joilla on olematon teho vihollisen elävää voimaa vastaan.

Nyt tilanne muuttuu olennaisesti, kertoo jalkaväen tarkastaja, eversti RainerPeltoniemi.

Hänen mukaansa ostettavat sirpalekranaatit ovat erittäin moderneja. Jokainen kranaatti voidaan esivalita toimimaan halutulla tavalla. 

– Se voi räjähtää iskusytytyksellä osumasta. Toiseksi ne voidaan asettaa tekemään ensin aukko esimerkiksi seinään ja räjähtämään viiveellä vasta esimerkiksi bunkkerin sisällä. Kolmantena kranaatit voidaan säätää räjähtämään kohteen päällä ilmassa, jolloin sirpalevaikutus on tehokas. Sirpalekranaateilla voidaan vaikuttaa myös tehokkaasti kevyemmin panssaroituja ajoneuvoja vastaan, Peltoniemi kertoo.

Hänen mukaansa sirpalekranaatit ovat merkittävä tulivoiman lisäys maavoimille ja mahdollistavat entistä tehokkaamman yhteistyön jalkaväen ja panssarivaunujen välillä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) valtuutti ammushankinnan 13. joulukuuta.

Ampumatarvikkeiden hankinta on kilpailutettu kansainvälisesti ja koeammunnat tehty Suomessa. Ministeriön mukaan israelilaisammukset täyttävät asetetut vaatimukset parhaiten.

Kranaattien toimitus on suunniteltu alkamaan vuonna 2021. Sopimukseen sisältyy myös mahdollisuus jatkohankinnoille.