Suomi lisää mii­nan­rai­vaus­ta Uk­rai­nas­sa – ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­to vie­rai­li myös tais­te­lu­alueel­la

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaista perjantaihin. Suomi aikoo käyttää 600 000 euroa lisää miinanraivaukseen Ukrainassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaina ja perjantaina. Arkistokuva. Väliaikainen puusilta ylittää Don-joen Luhanskin kaupungin lähellä.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaina ja perjantaina. Arkistokuva.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaina ja perjantaina. Arkistokuva.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili Ukrainassa torstaista perjantaihin. Suomi aikoo käyttää 600 000 euroa lisää miinanraivaukseen Ukrainassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Ukrainassa kahden päivän ajan loppuviikosta. Hän neuvotteli Ukrainan ulkoministerin Vadym Prystaikon kanssa muun muassa maan energiatehokkuuden parantamisesta ja koulu-uudistuksesta, tiedottaa ulkoministeriö.

Suomi aikoo käyttää 600 000 euroa lisää humanitääriseen miinanraivaukseen Ukrainassa. Taistelujen jäljiltä jääneet miinat vaikeuttavat maanviljelyä ja rakentamista.

Käynti myös sota-alueella

Haavisto tutustui Stanytsia Luhanska -rajanylityspaikkaan Itä-Ukrainassa. Siellä sotatoimet ovat tuhonneet kulkuyhteydet Luhanskin kaupunkiin. Don-joen yli pääsi vain puista siltaa pitkin, eivätkä ajoneuvot pääse sillan yli.

Ukrainalaisten sotilaiden ja Venäjän tukemien kapinallisjoukkojen vetäytyminen on meneillään. Kolmessa kohdassa aseelliset joukot siirtyvät kilometrin päähän kontaktilinjasta.

– Tilanne Ukrainassa on hieman paranemassa – uutta siltaa rakennetaan Stanitsya Luhankassa, ja taistelevat joukot ovat vetäytyneet kauemmas kontaktilinjasta. Konfliktin lopullisen ratkaisun avaimet ovat kuitenkin Minskin sopimusten toteuttamisessa, kirjoitti Haavisto Twitterissä.

Väliaikainen puusilta ylittää Don-joen Luhanskin kaupungin lähellä.
Väliaikainen puusilta ylittää Don-joen Luhanskin kaupungin lähellä.
Kuva: VLAD STASOV

Suomi tukee Haaviston mukaan Ukrainaa Minskin sopimuksen toteuttamisessa. Vuosina 2014 ja 2015 solmitun Minskin sopimuksen päämääränä on ollut lopettaa taistelut Ukrainassa. Sopimus ei ole pitänyt.

Suomalaisia kriisinhallintatehtävissä

Suomalaiset siviilikriisinhallinnan osaajat tarkkailevat turvallisuustilannetta Itä-Ukrainassa.

Suomalaiset ovat mukana Etyjin tehtävissä, jotka valvovat Minskin sopimuksen toimeenpanoa ja tarkkailevat rajoja. Näissä tehtävissä seurataan muun muassa tulitaukoloukkauksia, jotka jatkuvat yhä.

Lisäksi suomalaiset asiantuntijat auttavat EU:n kautta Ukrainan siviiliturvallisuuden kehittämisessä ja rajatukioperaatiossa Moldovalle ja Ukrainalle.