Suomi kokeili kaik­kea, mutta hävisi ko­ri­pal­loi­lun EM-kar­sin­ta-avauk­sen Ser­bial­le

Korinteko oli vaikeaa ja levypallopeli vielä vaikeampaa, kun Suomi avasi koripalloilun EM-karsinnat 58–80-tappiolla Serbialle.

Suomi ei onnistunut ottamaan voittoa Serbiasta EM-avauksessa. Kuvassa Shawn Huff (vas.) ja Aleksa Radanov.
Suomi ei onnistunut ottamaan voittoa Serbiasta EM-avauksessa. Kuvassa Shawn Huff (vas.) ja Aleksa Radanov.
Kuva: KIMMO BRANDT

Koripallomaajoukkue kokeili kaikkea, mutta hävisi EM-karsinta-avauksen Serbialle 58-80.

Korinteko oli vaikeaa ja levypallopeli vielä vaikeampaa, kun Suomi avasi koripalloilun EM-karsinnat 58–80-tappiolla Serbialle. Etukäteen oli tiedossa, että Serbia on isokokoisempi joukkue – mutta se ei, että Serbia myös liikkui paljon Suomea paremmin.

–  Täytyy arvostaa sitä, miten Serbian pelaajat liikkuivat. Heidän kaikki pelaajansa olivat vähintään yhtä liikkuvia kuin meidän, mutta käyttävät kahta numeroa isompaa paitaa ja kalsareita, päävalmentaja Henrik Dettmann sanoi.

Koska neljän joukkueen EM-karsintalohkosta menee kisoihin kaksi parasta maata sekä kisaisäntä Georgia, Suomelle riittää kisapaikkaan Sveitsin pitäminen takanaan. Suomi kohtaa Sveitsin sunnuntaina vieraskentällä, ja tuohon otteluun Suomi saa taas ykköspelinjohtajansa Petteri Koposen.

–  Tämä ei merkitse mitään. Meidän täytyy tehdä Sveitsille sama kuin mitä Serbia teki meille, Dettmann sanoi.

Ottelun avauspuoliaika oli Suomelle erittäin vaikea, ja vielä vaikeammaksi peli muuttui, kun Suomi yritti kääntää tilanteen taktisella kokeilulla. Kolmannen neljänneksen alussa päävalmentaja Dettmann kokeili viisikkoa, jossa ei ollut pelinjohtajaa, vaan kolme heittävää takamiestä (Mikko Koivisto, Antti Kanervo ja Topias Palmi) sekä kaksi pientä laitahyökkääjää (Matti Nuutinen ja Alex Murphy).

Minikokoisen viisikon kokeilu oli looginen veto, koska pelinjohtajat Jamar Wilson ja Ilari Seppälä olivat olleet kaukana parhaastaan, eikä Suomelta ollut löytynyt korien alla pysäyttäjää Serbian siirtolohkaresentteri Miroslav Raduljicalle. Mutta pieni viisikko ei toiminut, kun 213-senttinen Raduljica ajoi kaksimetrisen Nuutisen ohi kaukana korilta.

–  Kaikkea yritettiin. Kaikenlaista voi tietysti kikkailla, mutta se ei auta, jos vastassa on paremmat pelaajat, Dettmann tunnusti.

Serbia nykäisi Suomen pientä viisikkoa vastaan eroksi 32–49 ja lasketteli viimeiselle erätauolle jo 60–37-johdossa.

"Emme saaneet sisään"

Kummaltakin joukkueelta puuttuivat NBA- ja euroliigapelaajat, minkä lisäksi Serbian pelinjohtaja Milos Teodosic jäi kalkkiviivoilla pois tämän viikon kahdesta karsintapelistä vakuutuskiistan takia.

Poissaolot näkyivät siinä, miten vaikeaa korinteko oli molemmille joukkueille. Vielä vaikeammaksi se muuttui Suomelle, kun Wilson otti toisen virheensä reilun kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen ja pelinjohto siirtyi Seppälän käsiin.

Suomen tarkoitus oli pakottaa Miroslav Raduljica liikkeeseen puolustuksessa, mutta se ei onnistunut. Lisäksi Raduljica osoitti olevansa itsekin opportunistinen juoksija, joka toisen puoliajan alussa viiletti nopeassa hyökkäyksessä karkuun Tuukka Kotilta ja pakotti suomalaisveteraanin virheeseen.

Serbia vei levypallot musertavasti 50–28.

Suomen vaikeudet heittopaikkojen luomisessa näkyivät heittoprosenteissa. Suomalaiset saivat pelitilanneheitoistaan sisään 34 prosenttia ja kolmosistaan 23 prosenttia. Topias Palmi oli Suomen paras koritekijä 16 pisteellä ja ylitti ainoana suomalaisena kymmenen pisteen rajan. Miroslav Raduljica murjoi 19 pistettä pelitilanneheittotarkkuudella 6/8.

–  Meidän ongelmamme oli, että kun paikkoja saatiin, emme saaneet niistä sisään. Se on suurin syy, miksi erosta tuli näin iso, Palmi sanoi.

Juttua päivitetty kello 21.30.