Suomi kan­nat­taa EU-bud­je­tin si­to­mis­ta oi­keus­val­tio­pe­ri­aat­tee­seen

Suomi kannattaa EU-budjetin sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Suomi kannattaa EU-budjetin sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilän mukaan EU-komission esitys budjetin kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteeseen on erittäin tärkeä.

Komissio kertoi viime viikolla vuosien 2021-27 budjettiesityksen esittelyn yhteydessä, että oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen asetetaan EU-rahan saamisen ehdoksi.

- Eurooppalaisen arvopohjan puolustaminen konkreettisin toimin on jokaisen eurooppalaisen tehtävä. Menestyvää Euroopan unionia voidaan rakentaa ainoastaan vahvojen oikeusvaltioperiaatteiden pohjalle, Sipilä sanoi eduskunnassa EU:n rahoituskehyksiä käsitelleessä ajankohtaiskeskustelussa.

EU-komissio on ollut viime aikoina huolissaan oikeusvaltioperiaatteen tilasta etenkin Puolassa, missä oikeuslaitoksen uudistusten on arvioitu lisäävän sen riippuvuutta poliittisista päättäjistä. Puolan ohella myös Unkarin tilanne on herättänyt huolta muissa EU-maissa.

Suomi joskus kohteeksi?

Sipilän näkemys EU-budjetin sitomisesta oikeusvaltioperiaatteeseen sai kiitosta etenkin vihreiden ja RKP:n eduskuntaryhmistä.

- On aivan oikein, että jos joku maa rikkoo oikeusvaltioperiaatetta, perusoikeuksia, niin siitä seuraa myös toimenpiteitä ja rangaistuksia, Pekka Haavisto (vihr.) sanoi.

- EU:n budjetti ei saa olla mikään pankkiautomaatti, mistä vain otetaan rahaa eikä piitata ollenkaan unionin arvopohjasta ja oikeusvaltioperiaatteesta. Näiden yhteisten periaatteiden rikkomisella pitää olla selvät seuraukset. Jäsenmaiden on sitouduttava eurooppalaiseen, länsimaiseen arvopohjaan, Mats Löfström (r.) painotti.

Perussuomalaisten Leena Meri sen sijaan varoitti, että Suomikin voi joskus joutua komission pakkokeinojen kohteeksi.

- Voiko tämä kääntyä joskus Suomea vastaan niin, että me luomme täällä jonkinlaista lainsäädäntöä ja komissio katsoisi, että se on poliittisen komission tulkitsemien oikeusvaltioperiaatteiden vastainen menettely ja käynnistäisi meitä vastaan rahallisia sanktioita, Meri kysyi.