Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suomi juoksee sit­ten­kin

Suomi juoksu-tapahtumasta voitiin viime syksynä kirjoittaa näin: uutinen kuolemastani on huomattavasti liioiteltu. Suomea juostiin viime vuonna Utsjoelta Helsinkiin 25. kerran. mutta joukkueiden määrä oli tipahtanut reiluun kymmeneen, kun niitä parhaimmillaan oli 220.

Kohti Lahtea. Torstaina Vuokatista käynnistynyt Suomi juoksee-tapahtuma päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Ainakaan alkumatkasta juoksukeli ei ollut liian uuvuttava.
Kohti Lahtea. Torstaina Vuokatista käynnistynyt Suomi juoksee-tapahtuma päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Ainakaan alkumatkasta juoksukeli ei ollut liian uuvuttava.

Suomi juoksu-tapahtumasta voitiin viime syksynä kirjoittaa näin: uutinen kuolemastani on huomattavasti liioiteltu.

Suomea juostiin viime vuonna Utsjoelta Helsinkiin 25. kerran. mutta joukkueiden määrä oli tipahtanut reiluun kymmeneen, kun niitä parhaimmillaan oli 220.

"Viime syksynä oli pakko miettiä eri vaihtoehtoja. Lähdettiin siitä, että tapahtumaa jatketaan, mutta reittiä ja ohjelmaa muutetaan", kertoo sporttiklubien Pohjois-Suomen aluevastaava Pentti Mellenius.

Tällä kertaa juostaan reitillä Vuokatti-Kajaani-Iisalmi-Kuopio-Joutsa-Lahti. Juoksu käynnistyi torstaiaamuna Vuokatista ja päättyy sunnuntaina kello 17 Lahteen. Muutos on ollut piristysruiske tapahtumalle, sillä joukkueiden määrä kolminkertaistui viime vuodesta. Juoksijoita on tällä kertaa noin 300.

Utsjoelta Helsinkiin juostiin yötä päivää, nyt taivalletaan vain päiväsaikaan ja pidetään etappipaikoissa illalla hauskaa. Lyhyempi reitti ja lyhyempi aika takaavat sen, että juoksuun voivat osallistua pienetkin porukat pienemmillä kustannuksilla. Ohjelma on muutenkin vapaampi, sillä nyt voi matkaa tehdä myös rullasuksilla tai luistimilla.

"Alkutuntuma on niin hyvä, että uskon Suomea juostavan tällä reitillä myös ensi vuonna", Mellenius arvioi Kajaanin Raatihuoneentorilla, jonne juoksu torstaina hetkeksi pysähtyi.

Suomi juoksee-tapahtuman alkuunpanijoihin kuuluu mestarijuoksija, Euroopan mestari Juha Väätäinen. Ajatus oli saada suomalaiset joukolla liikkumaan. Kovin mainosmies Suomi juoksee-tapahtumalle oli reilut 20 vuotta sitten Ilkan urheilutoimittaja Simo Nikula, joka yksin pisteli Utsjoelta Helsinkiin paljolti lisäravinteiden voimalla.

Alkuinnostuksesta tapahtuma on pikku hiljaa hiipunut pohjanoteerauksena viime kesä. Viime vuosikymmen alun lama teki pahaa juoksutapahtumalle. Firmojen sponsorointimarkat tippuivat ja joukkueita alkoi jäädä pois.

"Huono puoli tässä on se, että porukat tuppaavat ukkoutumaan ja akottumaan. Palloilulajit ja muut riennot vetävät nuoria enemmän puoleensa", Mellenius toteaa.

Sporttiklubitoiminta on myös vuosien saatossa hiipunut, mutta vielä niitä on Suomessa reilut sata ja pohjoisessakin 15. Kempeleen sporttipojat on toiminut 20 vuotta ja lähes jokaisena vuotena klubin edustajat ovat juosseet Suomea halki ainakin osan matkaa.

Tällä kertaa kempeleläisillä on kymmenhenkinen joukkue ja nyt mennään alusta loppuun. Matkavauhti on 5.30- 6 minuuttia kilometriä kohti. Matkaosuudet ovat reilusta neljästä kilometristä 25:een.

Sporttklubeja perustettiin paljon 70-luvulla Suomen juoksuhuumassa. Kempeleen sporttipojat tekevät joka maanantai yhteislenkin satoi tai paistoi.