Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suomi ja USA pe­rus­ta­vat Ouluun yh­tei­sen ky­ber­tut­ki­mus­kes­kuk­sen

Suomi ja Yhdysvallat ovat perustamassa Oulun yliopiston yhteyteen uuden kyberturvallisuuden tutkimuskeskuksen.

-
Kuva: Essi Puuri

Suomi ja Yhdysvallat ovat perustamassa Oulun yliopiston yhteyteen uuden kyberturvallisuuden tutkimuskeskuksen.

Yksikön taustalla on Dimecc Oy:n vetämä Cyber Trust -ohjelma, jossa kehitettiin teknologisia ratkaisuja kyberturvallisuuden parantamiseksi. 

Ouluun perustettava tutkimusyksikkö on nimeltään Cyber Security and Software Engineering Research Site. Se tulee olemaan avoin kaikille suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille.

Yksikön suunnitellaan toimivan osana yhdysvaltalaista Security and Software Engineering Research Center -keskusta, joka tutkii ohjelmistojen ja järjestelmien turvallisuutta.

Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala pitää Suomen ja Yhdysvaltojen kybertutkimusyhteistyötä kansainvälisesti erittäin tärkeänä.

– Tämä on malliesimerkki siitä, mitä Euroopan tehokkaimmalla innovaatioalustalla voidaan toteuttaa, kun johtavien yritystemme ja korkeakoulujemme tutkimusyhteistyöhön saadaan mukaan myös julkista rahoitusta, Kulmala sanoo tiedotteessa.

Kybertutkimusohjelman yhteistyösopimus allekirjoitetaan tänään Cyber Trust -ohjelman päätösseminaarissa Helsingin Messukeskuksessa.

Kyberhyökkäykset kasvavat räjähdysmäisesti

Verkkohyökkäykset lisääntyvät koko ajan voimakkaasti.

– Tuoreiden arvioiden mukaan verkossa tapahtuu jopa miljardeja hyökkäyksiä ja hyökkäykseen tähtääviä toimenpiteitä sekunnissa ja ne aiheuttavat jopa satojen miljardien eurojen taloudelliset menetykset vuodessa. Valitettavasti kyberhyökkäykset ovatkin yksi maailman nopeimmin kasvavista järjestäytyneen rikollisen ja jopa valtiollisen toiminnan haaroista, sanoo professori Tapio Frantti, joka toimii informaatioteknologian dosenttina Oulun yliopistossa.

Oulun kyberturvayksikön on tarkoitus panostaa julkisen ja yksityisen sektorin rinnalla myös tavallisen ihmisen henkilökohtaisen turvallisuuden kehittämiseen esimerkiksi verkkomaksamisessa, kotiautomaatiossa ja nettikiusaamiselta suojautumisessa. 

Tutkimuskeskuksen perustamisesta Ouluun kertoi ensin Helsingin Sanomat.