Suomi ja suo­ma­lai­set eivät suosi luomua – iso ero Tans­kaan ja Ruot­siin

Luonnonmukaisten elintarvikkeiden kysyntä ja tarjonta ovat Suomessa lievässä kasvussa.

Lisämahdollisuuksia voisivat antaa mustikan ja puolukan kaltaiset keruutuotteet. Suomessa on maailman laajimmat sertifioidut luomukeruualueet.
Lisämahdollisuuksia voisivat antaa mustikan ja puolukan kaltaiset keruutuotteet. Suomessa on maailman laajimmat sertifioidut luomukeruualueet.
Kuva: Joel Maisalmi

Luonnonmukaisten elintarvikkeiden kysyntä ja tarjonta ovat Suomessa lievässä kasvussa.
Siitä huolimatta maamme jää luomun 1,8 prosentin markkinaosuudella kauas Ruotsin ja Tanskan taakse. Niissä vihreillä merkeillä myytävien tuotteiden osuus hipoo jo 10 prosentin siivua ruokakaupan kokonaismyynnistä.

Jälkivankkuriin jäämiseen on monta syytä.

Yksi on kotimainen taantuma, toinen pienten valmistuserien hankaluus ja kolmas luomutuotantoon liittyvä byrokratia.

Lisäksi Suomessa on alettu korostaa suomalaisuutta. Monet kuluttajat arvelevat sen riittävän ruuan puhtauden ja terveellisyyden takeeksi ilman luomumerkintääkin.

Helsingin viimeviikkoisilla Gastro-messuilla luomu oli laajasti esillä alan kattojärjestön Pro Luomu ry:n osastolla. Siellä esiin nousivat vientimahdollisuudet. Suomalaisesta luomuviljasta yli 70 prosenttia menee jo Keski-Eurooppaan lähinnä leiviksi ja hiutaleiksi jalostettuna.

Lisämahdollisuuksia voisivat antaa mustikan ja puolukan kaltaiset keruutuotteet. Suomessa on maailman laajimmat sertifioidut luomukeruualueet.