Suomi aloitti EHT-tur­nauk­sen va­kuut­ta­vas­ti ja tar­joi­li Ve­nä­jäl­le la­maut­ta­van tyr­mäys­is­kun heti avaus­eräs­sä – Kärp­pien Julius Junt­ti­la sai vihdoin maa­li­ti­lin­sä auki Lei­jo­nien pai­das­sa

Venäjän miesten jääkiekkomaajoukkue ei ollut torstaina väkevimmästä päästä, mutta se ei ollut Suomen vika.

Kärppien Julius Junttila (13) viimeisteli Suomen kolmannen osuman tyylikkäällä ohjauksella. Tässä tilanteessa Junttila ei onnistunut yllättämään Venäjän maalivahtia Aleksandr Samonovia.
Kärppien Julius Junttila (13) viimeisteli Suomen kolmannen osuman tyylikkäällä ohjauksella. Tässä tilanteessa Junttila ei onnistunut yllättämään Venäjän maalivahtia Aleksandr Samonovia.
Kuva: Markku Ulander

Venäjän miesten jääkiekkomaajoukkue ei ollut torstaina väkevimmästä päästä, mutta se ei ollut Suomen vika. Leijonat aloitti kauden kolmannen EHT-turnauksen Helsingin jäähallissa 3–0-kotivoitolla.

Vaikka EHT-ottelut pitkän kauden mittaan tuppaavat olemaan rutiinia ainakin katsojille, torstain peli jäi Suomen ja Venäjän kohtaamisten historiaan. Ei tule mieleen aiempaa peliä, jossa alle seitsemän minuutin jälkeen Suomi johtaa Venäjää 3–0.

Tuohon mennessä olivat osuneet KHL:n Moskovan Dinamossa osumia sylkenyt Teemu Pulkkinen, läpiajosta saman hyökkäysketjun Julius Nättinen ja Venäjän pömpelin edestä 3–0 ohjannut Kärppien Julius Junttila.

"Hyvä, että nyt sain tehtyä"

Osuma oli Junttilalle ensimmäinen Suomen miesten maajoukkueessa, vaikka ennen torstaita tilillä oli jo 26 ottelua Leijonien paidassa.

– Kolmannen erän alussa yhtäkkiä tajusin, että en ollut vielä päässyt maalia tekemään. Olihan siinä muutama maajoukkuepeli jo alla. Hyvä, että sain nyt tehtyä, Junttila naureskeli ottelun jälkeen Ylen haastattelussa.

Oululaishyökkääjä kehui – aiheesta – Suomen puolustuspelin tiiviyttä.

– Aika hyvin puolustimme keskustaa. Venäjä ei saanut hirveästi luotua huippupaikkoja.

Junttilan maalin jälkeen Venäjä vaihtoi maalivahdiksi Ak Bars Kazanin Timur Biljalovin tilalle Pietarin SKA:n Aleksandr Samonovin. Vaihto ryhdisti Venäjää, mutta muutaman jäähyn saanut Suomi puolusti nöyrästi ja piti vastustajan maalitta.

– Tämä oli hyvä peli meiltä. Venäjällä oli muutama pidempi pyöritys, mutta emme monta maalipaikkaa sille antaneet, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen säesti Junttilaa.

Lehterällä asenne kohdallaan

Venäjän torstaisesta joukkueesta harva yltää kevään MM-turnaukseen. Miehistössä oli kuusi pelaajaa vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoista. Muun muassa kakkoskentällisestä peräti neljä Pietarin SKA:n pelaajaa oli alle 20-vuotiaita.

SKA:n nuorisoketju Kirill MartshenkoIvan MorozovVasili Podkolzin oli maajoukkueensa parhaimmistoa.

Leijoniin kolmen ja puolen vuoden tauolta palanneella Jori Lehterällä, 32, oli Pietarin SKA:n varakapteenina yksinään kokemusta enemmän kuin SKA:n juniorinelikolla.

Ehdollisen huumetuomion viime vuoden keväällä käräjäoikeudessa saanut Lehterä oli Venäjä-ottelun seuratuin pelaaja. Kaukalossa hän vastasi haasteeseen kokeneen keskushyökkääjän kypsyydellä.

Pulkkinen oli avata Suomen maalitilin jo yhdeksän pelisekunnin jälkeen päästyään Lehterän luistinsyötöstä läpiajoon.

– Voi sanoa, että oli valmistautuminen kohdallaan. Voitto tuli, hyvä fiilis, mutta vielä on varaa parantaa, Lehterä myönsi.

Hänen ketjunsa laitahyökkääjät Pulkkinen ja Nättinen pääsivät maalien makuun.

– Puolustaja (Miika Koivisto) syötti hyvin pystyyn. Päätin, että laitan molarin puikoista sisään. Hyvä, että meni, uransa ensimmäisen A-maajoukkuemaalin tehnyt Nättinen muisteli.

"Nordis" sopii Leijonille

Kuuden A-maajoukkue-ensikertalaisen Leijonat palasi maaotteluissa Nordenskiöldinkadulle yli kolmen vuoden tauon jälkeen. Pelipaikka sopii Suomelle, sillä edellisessä EHT-ottelussa joulukuussa 2016 kaatui Tshekki 4–2.

Suomen voiton takuumiehiin kuului Venäjää vastaan Leijonissa ensimmäisen nollapelinsä 18 torjunnalla pelannut HIFK-vahti Frans Tuohimaa, joka kunnostautui nykyisessä kotihallissaan.

– Tämä nollapeli menee tosi korkealle, joulukuussa Ruotsia vastaan Moskovassa maalinkin tyhjiin tehnyt Tuohimaa sanoi.