Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Suomi aloit­taa miinat kor­vaa­van hank­keen – len­no­kit ha­vait­se­vat vi­hol­li­sen

Ottawan miinasopimusta aiotaan tulkita uudella tavalla.

Lännen Medialle kerrotaan asiaa valmistelevista lähteistä, että kyse on jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi.
Lännen Medialle kerrotaan asiaa valmistelevista lähteistä, että kyse on jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi.

Suomi on aloittanut merkittävän kotimaisen hankkeen, jossa puolustusvoimille luodaan maamiinat korvaava puolustautumiskyky.

Lännen Medialle kerrotaan asiaa valmistelevista lähteistä, että kyse on jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi.

Tutkimustoiminta on jo alkanut. Puolustusvoimat toteuttaa hankkeen yhdessä kotimaisten yritysten kanssa. Hankkeessa on keskeistä, ettei vastaavaa teknologiaa ole saatavilla maailman kaupallisilta asemarkkinoilta.

Puolustusvoimat haluaa luoda kokonaan uuden suorituskyvyn, jolla on huomattava pelotevaikutus mahdollisen vihollisen ajatuksissa.

"Uusi järjestelmä luo miinakauhua ja korottaa siten merkittävästi kynnystä hyökätä Suomeen."

– Maamiinojen poistamisen aiheuttamaa suorituskyvyn laskua on korvattu vuodesta 2009 alkaen lennokeilla, panssarimiinoitteiden modernisoimisella, viuhkapanoksilla ja pimeätaistelukyvyn lisäämisellä. Näiltä kaikilta korvaavilta järjestelmiltä kuitenkin puuttuu tärkein eli pelotevaikutus, siis miinakauhu. Uusi järjestelmä luo miinakauhua ja korottaa siten merkittävästi kynnystä hyökätä Suomeen, koska sen avulla pystymme tuottamaan huomattavia tappioita hyökkääjälle, Lännen Medialle kuvaillaan projektia.

Kaukolaukaisu luo miinakauhua

Sensoriteknologia, heräteteknologia ja sytytinteknologia ovat hankkeen keskeisiä tutkimusalueita, mutta yksittäisiä teknologioita olennaisempaa on räjähdepanoksien kaukolaukaisu.

Ottawan sopimus kieltää Suomelta maamiinat, mutta sallii räjähteet, jotka laukaistaan aktiivisesti.

Lännen Median tietojen mukaan Ottawan sopimusta voi olla mahdollista tulkita siten, että räjähteen aktivoivan sotilaan ei tarvitse omin silmin nähdä vihollista. Tällöin riittäisi, että vihollisen tunkeutuminen räjähdepanoksilla varustetulle alueelle havaitaan ilmasta lennokeilla tai maasta jollakin muulla uudella teknologialla.

Tällöin hyökkääjä ei pääse eroon miinakauhusta, koska hyökkääjän sotilaita voidaan torjua, vaikka suomalaisia sotilaita ei olisi fyysisesti lähistöllä.

"Kyseessä on kokonaan uusi ja kotimainen teknologia."

– Kun tiedämme, että vihollinen on tulossa ja tietyssä paikassa, järjestelmä voidaan laukaista. Ottawan sopimuksen näkökulmasta olennaista on, että tiedämme räjähdyksen kohdistuvan vain sotatoimissa mukana oleviin. Todennäköistä on, että vihollisen näkeminen monitorilta täyttää vaatimuksen, lähde kertoo.

Tuotanto alkuun nopeasti

Puolustusvoimien tavoitteena on luoda miinakauhun tuottava suoja esimerkiksi leiriytyneille tai vasta ryhmittyville maavoimien joukoille.

Vuoden 2017 aikana uuden asetyypin kehittämisessä edetään kokeiluvaiheeseen, jonka jälkeen on tarkoitus aloittaa tuotanto kotimaassa. Kiristyneen maailmantilanteen takia hankkeessa edetään nopeasti.

– Kyseessä on kokonaan uusi ja kotimainen teknologia jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamisessa, Lännen Medialle korostetaan.

Hankkeessa mukana olevat tahot arvioivat, että hankkeen suuruusluokka, kotimaisuus ja salaisuus herättävät kunnioitusta potentiaalisen vastapuolen leirissä. Myös sitä pidetään tärkeänä, että ulkomailla laitetaan merkille, ettei Suomi anna jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen rajoittaa puolustusvoimien kykyä torjua laaja tai paikallinen jalkaväen hyökkäys Suomea vastaan.

– Aluevaikutteinen uusi järjestelmä on erittäin iso asia, lähde arvioi.