Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Suo­mes­sa säi­ly­te­tään yhä Syyrian vuoden 2013 kaa­su­is­kun näyt­tei­tä – ”Meillä ei ole lupaa koskea”

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen laboratoriotutkimusta ollaan tulevaisuudessa suuntaamassa myös rikostekniseen tutkimukseen.

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen laboratoriotutkimusta ollaan tulevaisuudessa suuntaamassa myös rikostekniseen tutkimukseen. Toisin sanoen laboratoriassa voidaan olla mukana selvittämässä kemiallisesti, kuka on syyllinen iskuun, ei pelkästään onko iskussa käytetty kemiallisia aseita.

Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutissa Verifinissä Helsingissä tutkittiin Syyrian 2013 epäillyn kaasuiskun näytteitä. Näytteiden perusteella saatiin todistettua, että Syyriassa tosiaan oli käytetty kemiallisia aseita.

– Jos esimerkiksi Venäjä, USA tai muut maat, joilla on tai on ollut kemiallisten aseiden varastoja, olisivat valmiit luovuttamaan varastoistaan näytteitä, voitaisiin selvittää, mikä on vaikka Syyrian kaasuiskussa käytettyjen kemiallisten aineiden, tai ainakin lähtöaineiden, alkuperä. Eli voitaisiin olla mukana syyllisten selvittämisessä myös kemiallisesti, kertoo Verifinin johtaja Paula Vanninen Lännen Medialle.

– Toki lisäksi aina tarvitaan myös muutakin todistusaineistoa, hän lisää.

Syyrian elokuun 2013 kaasuiskun näytteitä säilytetään yhä Verifinin pakasteessa -80 asteessa Helsingissä.

– Meillä ei ole lupaa koskea pakasteessa oleviin näytteisiin. Emme voi selvittää, miten kauan hermomyrkky sariini näkyy näytteissä, Vanninen kertoo.

– Oli todella tyhmää pommittaa kemiallisten aseiden varastoa Irakissa. Nyt sinne ei pääse kukaan, koska se on niin vaarallinen paikka. Mikään pommi ei täydellisesti tuhoa aineita.

Kemialliset aseet pitäisi aina tuhota kontrolloidusti kuten Syyrian asevarastoja tuhottiin 2013 ja 2014.

Tämän vuoden huhtikuun alun Syyrian iskusta ei ole vielä saatu otettua näytteitä kuten verta, maata tai ammusten palasia. Sitäkään ei tiedetä, missä maailman laboratorioissa näytteitä tullaan tällä kertaa tutkimaan. Jos Suomesta pyydetään niiden tutkimista, asiaa ei kerrota julkisuuteen.

Vuonna 2013 tieto näytteiden tutkimuspaikoista vuosi YK:sta.