Nokia: Oulun len­to­yh­teyk­sien näi­vet­ty­mi­nen huo­let­taa toi­mi­tus­joh­ta­ja Lund­mar­kia

Lentoyhteydet: Lygg saattaa avata yri­tyk­sil­le len­to­yh­tey­den Oulusta Hel­sin­kiin

Jalkapallostadion: Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus kä­sit­te­lee maa­nan­tai­na sta­dio­nin ra­hoi­tus­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suo­mes­sa kym­men­kun­ta vankia, joilla halua ja kykyä is­kui­hin – van­geis­ta ei saa luo­vut­taa tietoja po­lii­sil­le tut­kin­taa tai ri­kos­ten tor­jun­taa varten

Rikosseuraamuslaitos ei voi ilmoittaa poliisille tai suojelupoliisille vankeja tai valvottavia henkilöitä koskevia, esimerkiksi terrorismiyhteyksiin liittyviä tietoja.

Vankien tietojen luovutuksesta on kiistaa Rikosseuraamuslaitoksen ja oikeusministeriön välillä. Kuvassa Oulun vankila.
Vankien tietojen luovutuksesta on kiistaa Rikosseuraamuslaitoksen ja oikeusministeriön välillä. Kuvassa Oulun vankila.

Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Sami Peltovuoma kertoo, että Suomessa on tällä hetkellä vankeinhoidon piirissä kymmenkunta henkilöä, joilla on halua ja kykyä suunnitella tai tehdä erilaisia iskuja.

Rikosseuraamuslaitos ei voi kuitenkaan ilmoittaa poliisille tai suojelupoliisille vankeja tai valvottavia henkilöitä koskevia, esimerkiksi terrorismiyhteyksiin liittyviä tietoja. Tämä voi aiheuttaa pahimmillaan vaaran yleiselle turvallisuudelle.

Viranomaisyhteistyön tämän kaltainen ontuminen johtuu siitä, että nykyistä henkilötietolakia tulkitaan oikeusministeriössä eri tavalla kuin Rikosseuraamuslaitoksessa haluttaisiin.

– Nykylinjauksella emme voi informoida poliisia tai muita viranomaisia vankiloissa radikalisoituneista tai muulla tavoin yhteiskunnalle vaarallisista henkilöistä, mitä tietoja meillä heistä on tai mitä löydöksiä meillä on heistä. Kun he mahdollisesti ovat vapautumassa, emme voi luovuttaa tietoja sittenkään, Peltovuoma sanoo.