Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Suomen vanhin täyttää 110 vuotta

Vanhin suomalainen täyttää tiistaina 110 vuotta. Pöytyäläinen Elsa Tilkanen juhli merkkipäiväänsä sukulaisten kesken jo lauantaina, mutta tiistaillekin riittää onnittelijoita.

Vanhin suomalainen täyttää tiistaina 110 vuotta. Pöytyäläinen Elsa Tilkanen juhli merkkipäiväänsä sukulaisten kesken jo lauantaina, mutta tiistaillekin riittää onnittelijoita.

Tilkanen asuu vanhainkodissa Pöytyällä Varsinais-Suomessa. Hänen pojanpoikansa Juha Tilkanen kuvailee isoäitiään peruspositiiviseksi ja huumorintajuiseksi ihmiseksi.

- Vaikka mamma on vuoteen omana, hän on terve ja mukana ajassa. Näkö tosin on heikentynyt, mutta hän tunnistaa vierailijat äänen perusteella, Juha Tilkanen sanoo.

Elsa Tilkanen (o.s. Saarelainen) syntyi vanhan pöytyäläistilan esikoistyttäreksi vuonna 1896. Tilkanen kävi kiertokoulua, kansakoulua ja opiskeli myös kansanopistossa. Tulevan aviomiehensä Vilho Tilkasen Elsa Tilkanen tapasi nuorisoseuran iltamissa. Naimisiin pariskunta meni vuonna 1919.

- Mamma toimi ison tilan emäntänä ja vastasi pitkälti tilan hoidosta, sillä hänen miehensä teki myös liikemiehen töitä. Hän sai neljä lasta, joista kaksi kuoli jo 1940-luvulla, Juha Tilkanen kertoo.

Juha Tilkanen uskoo isoäitinsä pitkän iän salaisuuden olevan myönteisen ja eteenpäin katsovan elämänasenteen. Mutta miten päivänsankari itse suhtautuu korkeaan ikäänsä? Juha Tilkanen vastaa kysymykseen tarinalla.

- Poikani Lauri kysyi 12 vuotta sitten kuuden vanhana mammalta, että kuin sä et ole vielä kuollut kun olet noin vanhakin. Mamma vastasi että taivaan isä on varmaan minut tänne unhoittanut.

Yli satavuotiaiden suomalaisten määrä on kasvanut tasaisesti. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2005 oli elossa 347 sata vuotta täyttänyttä, ja heistä 50 oli miehiä. Vuonna 1995 sadan vuoden ylittäneitä eli yhteensä 218 ja 10 vuotta aiemmin 90.