Suomen suurin eliö on me­si­sie­ni

Puolanka Sienestä on moneksi: eliökunnan kummajainen viihtyy niin homeena leivän pinnalla, herkkutattina metsän siimeksessä kuin kius

Ilmaista hyvää. Jarkko Korhonen lupaa, että metsästä löytyy tänäkin vuonna vaikkapa maukkaita herkkutatteja.
Ilmaista hyvää. Jarkko Korhonen lupaa, että metsästä löytyy tänäkin vuonna vaikkapa maukkaita herkkutatteja.
Kuva: Petri Hakkarainen


Puolanka
Sienestä on moneksi: eliökunnan kummajainen viihtyy niin homeena leivän pinnalla, herkkutattina metsän siimeksessä kuin kiusallisena vaivana varpaanvälissä.

Puolangan sienifestivaaleilla Joukokylässä luennoinut filosofian maisteri Jarkko Korhonen tähdensi, ettei sientä pidä sijoittaa sen kummemmin kasvi- kuin eläinkuntaan. Nämä itiöitään maailman joka kolkassa pöläyttelevät eliöt ovat aivan oma joukkonsa.

"Suomen metsien suurin eliö ei ole hirvi eikä karhu, vaan mesisieni. Sama yksilö voi kasvaa viidentoista hehtaarin alueella ja painaa jopa kymmenen tonnia", Korhonen kertoi.

Metsähallituksen luontokartoittajana kesän töitä paiskinut maisteri taitaa myös sieniruoat. Sieni kuuluu miehen ruokava-
lioon päivittäin.

"Etelässä ei sienisyksy näytä ainakaan vielä kovin hyvältä, mutta täällä Kainuussa tilanne on jo parempi. Siitä kertoo sekin, että festivaalin näyttelyyn saatiin taas kerätyksi kymmeniä erilaisia sieniä."

Jarkko Korhonen muistutti myös monien sienten myrkyllisyydestä. "Jokainen sieni on syötävä, jotkut kylläkin vain yhden kerran."

Enemmän aatetta
kuin bisnestä

Puolangan Malikasta maitorouskuun -festivaalit ovat jo viidennet.

Tapahtuman Puolangalle tuonut, vetovastuun jo muille antanut Anja Alanne tuumii, että Kainuussa ollaan sieniasiassa realistisia: suurta bisnestä metsäsienistä ei hevillä rakenneta, mukava harrastus ja melko merkittävä lisäansion lähde kyllä.

"Kyllähän tämä enemmän on sellaista aatteen levittämistä kuin haaveilua isoista rahoista", Alanne miettii.

"Siikavaarassa meillä on kuitenkin upea sienipolku, jonka varrelta löytää mukaan annettavan opaskirjasen kanssa takuulla jotain koriin poimittavaa, vaikkapa maukkaita kehnäsieniä", Anja Alanne lupaa.

Ylä-Kainuun sieniseura on tänä vuonna kelpuuttanut sienihuumaan mukaan myös Suolijärven kuuluisat ryvässipulit ja Askan maukkaat yrtit - molemmat sienten kanssa samalle pannulle hyvin sopivia.

Sunnuntaina jatkuvilla Puolangan sienifestivaaleilla on heti aamulla ohjelmassa opastettu sieniretki. Päivällä suhteestaan sieniin kertoo entinen poliitikko, nykyinen kirjailija Keijo Korhonen.