Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Suomen Pankki lähtee pa­ran­ta­maan kaiken kansan ta­lous­osaa­mis­ta – Mi­nis­te­ri hai­kai­li vanhaa sääs­tö­pos­sua, joka olisi yhä tarpeen joka kodissa

Kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin.

Suomalaisten kotitalouksien velat ovat nyt historiallisen suuret. Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun mitataan velkaa suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon.
Suomalaisten kotitalouksien velat ovat nyt historiallisen suuret. Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun mitataan velkaa suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon.
Kuva: Juha Neuvonen

Kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin. Suomeen luodaan nyt uusi kansallinen ohjelma, jolla parannetaan tavallisten kansalaisten talousosaamista. Perheillä on yhä voimakkaampi tarve olla yhdenvertainen ja tehdä samoja asioita kuin toiset.

Suomen Pankki alkaa laatia kansallista suunnitelmaa, jossa on tarkoitus parantaa tavallisen kansalaisen talousosaamista. Asiasta ovat sopineet Suomen Pankki, oikeusministeriö ja muut keskeiset viranomaiset.

– Suomen Pankki ottaa talousosaamisen strategiatyöstä vetovastuun. Työ lähtee liikkeelle välittömästi, pääjohtaja Olli Rehn painotti Suomen Pankin ja oikeusministeriön tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kotitalouksien talousongelmat, maksuhäiriöt ja velkaantuneisuus ovat lisääntyneet Suomessa viime vuosina. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti, että maksuhäiriömerkintä on jo lähes 390 000 henkilöllä. Kymmenkunta vuotta sitten merkintä oli alle 300 000:lla.

Henrikssonin mukaan monella kansalaisella ei ole riittävästi talousosaamista. Hän totesi puheenvuoronsa päätteeksi, että se vanha säästöpossu olisi edelleen hyvä olla jokaisessa kodissa.

– Itse lapsena näin pankissa, että nyt se raha on tilillä ja siellä se säilyy. Tänä päivänä kun raha liikkuu sähköisesti, niin lapsille ja nuorille jää hyvin hämärä kuva, mikä se raha on, mistä se tulee ja mitä tarkoittaa, kun ottaa lainaa, Henriksson totesi.

– Talouden perusopintoja on tärkeä antaa lapsuudessa. Kyllä suomalaisilla talouden perustaitoja on, mutta niitä pitää yhä kehittää digiajassa.

Henriksson pohti, että perheillä on yhä voimakkaampi tarve olla yhdenvertainen ja tehdä samoja asioita kuin toiset.

– Se ehkä tarkoittaa ulkomaanmatkaa, vaikka omat tulot eivät siihen riittäisi – mutta kun muutkin lähtevät ja se tekisi meille niin hyvää, perheissä pohditaan.

Oikeusministeriössä on menossa useita toimia

Henriksson muistutti hallitusohjelmasta, jonka mukaisesti ministeriöt käynnistävät toimia ylivelkaantumisen vähentämiseksi ja taloudenhallinnan parantamiseksi.

Oikeusministeriössä on ministerin mukaan parhaillaan tekeillä useita toimia, joilla puututaan kansalaisten ylivelkaantumisongelmiin.

Esimerkiksi lokakuussa päätettiin ruveta valmistelemaan positiivisen luottotietorekisterin ylläpitämistä, mikä on yksi keino estää ylivelkaantumista. Henrikssonin mukaan rekisteri kuluttajaluottojen osalta voitaisiin ottaa käyttöön kevään 2023 aikana.

– Tällä hetkellä luotonantaja ei välttämättä saa tietoa kaikista luotonhakijan veloista. Positiivinen luottotietorekisteri mahdollistaa helpommin kokonaisvelkatilanteen huomioimisen. Rekisteri edistää vastuullisuutta luotonannossa.

Henrikssonin mukaan hallitusohjelmassa on sovittu, että maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja lyhennetään.

– Tämä tehdään positiivisen luottorekisterin perustamisen yhteydessä.

Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn muistutti, että velkaantuminen on sosiaalinen ongelma, joka on viime vuosina kasvanut.

– Kansantalouden kokonaiskuvassa kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat suuremmat kuin koskaan aiemmin. Markkinoille on tullut uusia lainamuotoja, perinteisen pankkisektorin ulkopuolisia toimijoita ja toimintatapoja, mikä on lisännyt lainojen saatavuutta ja houkuttelevuutta.

Rehnin mukaan suomalaisten kotitalouksien velat ovat nyt historiallisen suuret.

– Kotitalouksien velat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, kun mitataan velkaa suhteessa käytettävissä olevaan vuosituloon. Leimallista on nyt, että kulutusluotot ja kotitalouksien vastuulla olevat taloyhtiölainat ovat kasvaneet todella nopeasti. Edelleen asuntolainat ovat velkojen suurin ryhmä.

Yksittäisen kulutusluoton määrä on kasvanut. Takuusäätiön lukujen mukaan keskimääräisen vakuudettoman luoton määrä oli vuonna 2013 noin 4 000 euroa, ja vuonna 2018 jo yli 10 000 euroa.

Rehn huomautti, että ylivelkaantuminen on ongelma paitsi yksilöille myös kansantaloudelle erityisesti taantumassa: jos velkaantuminen on tarpeeksi laajaa, se voimistaa talouden kielteistä kierrettä.