Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

Suomen kes­ki­pis­te on yhä Piip­po­las­sa

Suomen maarajojen mukainen keskipiste sijaitsee edelleen Piippolan kunnassa. Tämä on varmistunut maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen uusimmissa mittauksissa, jotka se teki Siikalatvan seutukunnan toimeksiannosta.

Uusimman mittauksen mukaan Suomen keskipiste ei ole siirtynyt mihinkään Piippolasta.
Uusimman mittauksen mukaan Suomen keskipiste ei ole siirtynyt mihinkään Piippolasta.

Suomen maarajojen mukainen keskipiste sijaitsee edelleen Piippolan kunnassa.

Tämä on varmistunut maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen uusimmissa mittauksissa, jotka se teki Siikalatvan seutukunnan toimeksiannosta. Tulokset julkistettiin Piippolassa maanantaina.

Kiista keskipisteen sijainnista on saanut jo hupaisia piirteitä, jossa myös tunteet ovat olleet pinnalla.

Piippolan mainetta keskipisteen haltijana ovat olleet omimassa useat kunnat mutta erityisesti naapuri Kärsämäki, joka Piippolan kunnanjohtajan Jouni Perälän mukaan viime vuoden alkupuolella näyttävästi uutisoi keskipisteen siirtyneen Piippolasta Kärsämäelle.

"Siirtymisväite on virheellinen. Suomen keskipiste on edelleen Piippolan kunnassa", kunnanjohtaja napauttaa.

Hänen mukaansa uusinta mittausteknologiaa hyväksi käyttäen Suomen keskipiste on yhä hämmästyttävän lähellä sitä paikkaa, johon se vuonna 1958 määritettiin.

Niin nyt kuin 45 vuotta sitten Suomen keskipiste sijoittui Piippolan ja Kestilän väliselle asumattomalle suoalueelle noin kymmenen kilometriä Piippolan kirkonkylästä koilliseen.

Perälä sanoo, että ehkä osin vahingossakin, keskipisteen paikka järkevästi päätettiin jo vuonna 1958 siirtää suolta nelostien varteen Leskelän kylään. Paikalle perustettiin matkailukohde Suomen Keskipiste.

"Näin keskipisteen paikkaa ei tarvitse koko ajan siirtää", Perälä lisää ja huomauttaa, että vuosittainen maankohoumakin huomioon ottaen keskipiste pysyy Piippolassa. Niin Piippolan kunnanjohtajaa Perälää kuin Siikalatvan seutukuntajohtajaa Hannu Saarista risoo Kärsämäen aktiivinen uutisointi siitä, että keskipiste olisi siirtynyt pois Piippolasta.

Mustasukkaisia miehet eivät keskipisteestä tunnusta olevansa, mutta he kaipaisivat Kärsämäen kunnan johdolta "rehtiä ja reilua" oikaisua asiaan.

Perälän mukaan julkisuudessa keskipisteen siirtymisen Piippolasta Kärsämäelle mainittiin johtuneen Suomen aluevesirajojen vuonna 1995 tapahtuneesta laajenemisesta.

"Peruste on teoreettisestikin mahdoton, koska aluevesirajojen muutos ei voi vaikuttaa maa-aluiden rajojen mukaisesti määritellyn keskipisteen sijaintiin", Perälä huomauttaa.

Asian vakuudeksi Siikalatvan seutukunta mittautti keskipisteen myös Suomen aluevesirajojen mukaisesti.

Perälä sanoo, ettei tämänkään mittaustavan mukaan keskipiste osu Kärsämäelle vaan Haapajärven kaupungin Kuusaan kylään.

Kärsämäkeenkin keskipisteen määritteli Maanmittauslaitos. Piippolassa uskotaan, että kyseessä oli mittausvirhe.

Perälä sanoo, ettei keskipisteen määrittely ole "elämää suurempi asia", mutta ihmeen suuri merkitys sillä on alueen ihmisten identiteetille.

Piippolan kunta sekä siellä toimivat yritykset ja yhdistykset ovat hyödyntäneet keskipistettä markkinoinnissaan, ja myös Siikalatvan seutukunta on lisännyt tunnettavuuttaan keskipistealueena.

Keskipisteen myötä on syntynyt lukuisia hankkeita, joista viimeisin on keskipisteen tuntumaan juhannuksen jälkeen avattava Piippolan Vaarin miljöö.

"Vuodesta 1995 lähtien rahaa keskipisteen kehittämiseen on käytetty yli miljoona euroa."