Pääkirjoitus: Talous kasvaa, työl­li­syys kohenee – mutta uhkia on ker­ty­mäs­sä me­nes­tyk­sen tielle

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Suomen is­la­mi­lais­ten johtaja naisten ku­rit­ta­mi­ses­ta: ”Se on Ko­raa­nis­sa vii­mei­nen keino”

Naisten kohtelu islamilaisessa kulttuurissa nousi sunnuntaina voimakkaasti keskusteluun Suomessa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar sanoo, että naisten kurittaminen on Koraanissa vasta viimeinen keino.
Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar sanoo, että naisten kurittaminen on Koraanissa vasta viimeinen keino.
Kuva: Joel Maisalmi

Naisten kohtelu islamilaisessa kulttuurissa nousi sunnuntaina voimakkaasti keskusteluun Suomessa. Kansainvälisillä uutiskanavilla levisi pakistanilaisen uskonoppineen ehdotus naisten pieksämisen sallimisesta, joka aiheutti rajun kommenttiryöpyn myös kotimaisilla uutissivustoilla.

Pakistanin islamilaisen neuvoston johtajan mukaan miehen pitäisi saada ”kurittaa kevyesti” tottelematonta tai huonosti käyttäytyvää vaimoa. Islamilaisen neuvoston ehdotus menee seuraavaksi maan parlamentin arvioitavaksi.

Neuvoston mielestä naista pitäisi saada piestä, jos tämä esimerkiksi kieltäytyy seksistä, puhuu liian lujaa tai pukeutuu vastoin miehensä mieltymyksiä.

Neuvosto julkaisi NBC:n mukaan jopa ohjeet, miten naista pitäisi kurittaa. Ohjeiden mukaan iskujen pitäisi osua alueille, joissa iho ei ole liian paksua. Tällä neuvolla halutaan ilmeisesti varmistaa, ettei naisen ihoon jää mustelmia.

Neuvosto ohjeistaa, että pään alueelle kohdistuneisiin iskuihin ei käytettäisi kättä pidempää ja että iskut eivät osuisi silmien tai nenän alueelle. Luiden murtaminen, erilaisten haavojen, naarmujen tai mustelmien tuottaminen ei ole myöskään suotavaa.
Asiasta uutisoivat sunnuntaina muun muassa NBC News ja CNN, jota STT siteerasi Suomessa.

Hajjar: Profeetta ei koskaan lyönyt naista

Suomessa keskustelupalstat ovat täyttyneet kommenteista, joissa pohditaan, kuinka yleistä vastaavanlainen, naisia alistava ajattelu on Suomessa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kehottaa kaikki Suomessa asuvia muslimeja noudattamaan Suomen lakia.

Hajjar kuitenkin sanoo, ettei hän tiedä tai ole lukenut, mitä pakistanilainen islamilaisjohtaja on linjannut eikä halua ottaa millään tavalla kantaa tämän sanomisiin.

– Olemme olleet mukana erilaisissa väkivallattomuusaloitteissa, jotta perheväkivalta lopetettaisiin. Meidän esimerkkimme on profeetta [Muhammad], joka ei ole koskaan lyönyt naista.

– Eli me tiedämme, että on mahdollista toimia perheen sisällä väkivallattomasti. Ja esimerkki tästä on meidän profeettamme.

Koraanissa kuitenkin sanotaan (4:34), että miehellä on oikeus kurittaa tottelematonta vaimoaan. Hajjar on aiemmin sanonut, että islamilaisen lain asemaa pitäisi Suomessa vahvistaa. Islamilaisessa Sharia-laissa tulkintoja haetaan Koraanista.

– Tästä huolimatta meidän esimerkkimme on profeetta itse. Ne, jotka lähtevät tulkitsemaan asiaa, pitää katsoa, mitä tarkoittaa kurittaminen. Millä tavalla ja missä menee rajat. Pitää muistaa, että Koraanissa mainittu on... Se on viimeinen keino. Tätä keinoa profeetta ei ole käyttänyt. Miksi me käyttäisimme sitä?

Hajjar, ettekö te nimenomaan aja Suomeen lakia, joka mahdollistaisi naisen kurittamisen ilman rangaistusta?

– En aja enkä ole ajanut Suomeen sellaista lakia, ja toimeni käytännössä vahvistavat tätä, kuten aiemmassa vastauksessani sanoin. Olen puhunut islamilaisesta laista liittyen avioliittolain viimeiseen muutokseen [tasa-arvoinen avioliittolaki], avioero-ongelmiin ja niiden ratkaisuihin, jotka olisivat mahdollisia, kun on muslimituomari, joka voisi ratkaista avioliitto-ongelmia, joita Suomen laki ei tunnusta sekä puhunut etiikkakysymyksestä, perintölaista ja korkokysymyksistä.

Naisen kurittaminen on siis mielestänne sallittua, kun Koraanissa niin lukee?

– Minun vastaukseni oli selkeä. Meidän esimerkkimme on profeetta. Onko joku oppineempi koraanista kuin profeetta itse?

Tämä teidän vastauksenne ei vastaa kysymykseeni. Eli kun sanotte, että islamilaisen lain asemaa pitäisi vahvistaa, olette samalla tukemassa sitä, että vaimoa saisi Suomessa kurittaa?

– Ehkä oppini ei riitä vastaamaan sinulle, jos edellinen ei ole riittävän selkeä vastaus.