Tatuoinnit: Näin syntyy mui­nais­ta­tuoin­ti ou­lu­lai­sen Hanni Airikan kä­sis­sä: vä­li­nei­nä ora­pih­la­jan piikki, jau­het­tua hiiltä ja Kos­ken­kor­vaa

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Suomeen suun­ni­tel­laan rais­kaus­ten uh­reil­le Is­tan­bu­lin so­pi­muk­sen edel­lyt­tä­mää tu­ki­kes­kus­ta

Suomeen suunnitellaan matalan kynnyksen tukikeskusta raiskausten ja muun seksuaalisen väkivallan uhreille. Kyse on pilottihankkeesta.

Istanbulin sopimus on Euroopan ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva sopimus.
Istanbulin sopimus on Euroopan ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva sopimus.
Kuva: Maiju Torvinen

Suomeen suunnitellaan matalan kynnyksen tukikeskusta raiskausten ja muun seksuaalisen väkivallan uhreille. Kyse on pilottihankkeesta.

Alustavien suunnitelmien mukaan tukikeskus tulisi jonkin suuren sairaanhoitopiirin alueelle.
Hanke on vielä niin alkutekijöissään, ettei keskuksen sijainnista, hankkeen aikataulusta tai sen rahoituksesta ole vielä tarkkaa tietoa.

Hankkeen pitäisi edistyä tämän vuoden aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan, että Istanbulin sopimuksen edellyttämät tukikeskukset Suomesta puuttuvat.

Istanbulin sopimus on Euroopan ensimmäinen laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja poistamista koskeva sopimus. Suomi ratifioi sopimuksen viime elokuussa.

THL:n projektikoordinaattori Suvi Nipuli kertoo, että Istanbulin sopimuksen mukaan tukikeskuksessa uhrin pitäisi saada erityistuki, kuten oikeustieteellinen tutkimus, traumatuki, psykologinen neuvonta ja terapia.

– Tarkoitus on, että uhri saisi tarvitsemansa palvelut yhdestä paikasta. Suomessa pitää neuvotella, että mitä keskus käytännössä pitäisi sisällään. Se tulisi kuitenkin sairaalan yhteyteen, jotta esimerkiksi oikeuslääketieteelliset näytteet voidaan ottaa, Nipuli kertoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty moitti keskiviikkona julkaistussa vuosiraportissaan Suomea siitä, ettei täällä ole toimeenpantu kaikkia Istanbulin sopimuksen vaatimia toimia. Suomi onkin jäljessä esimerkiksi Ruotsia, jossa raiskausten uhreille tarkoitettuja kriisikeskuksia on useita.

Suomessa toimii esimerkiksi Tukinainen ry:n ylläpitämä valtakunnallinen raiskauskriisikeskus Tukinainen. Siellä seksuaalisen väkivallan uhrin on mahdollista saada erityistukea, kuten traumatukea, psykologista neuvontaa ja terapiaa, mutta oikeuslääketieteellistä tutkimusta ei voida suorittaa.

Lisäys kello 13.32: Juttuun lisätty viimeinen kappale Tukinainen ry:n toiminnasta.