Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Suomeen saa­pu­van Putinin yk­si­tyis­elä­mä on edel­leen mys­tee­ri – tyt­tä­rien elä­mäs­tä ei tiedetä ja ke­sä­häis­tä ei hiis­ku­ta jul­ki­suu­teen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt medialle selväksi, etteivät hänen perheensä asiat kuulu julkisuuteen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole juuri puhunut yksityiselämästään tiedotusvälineille. Presidentin uskotaan menneen naimisiin voimistelija Alina Kabajevan kanssa. Edes väitetyistä kesähäistä ei julkaistu uutista.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole juuri puhunut yksityiselämästään tiedotusvälineille. Presidentin uskotaan menneen naimisiin voimistelija Alina Kabajevan kanssa. Edes väitetyistä kesähäistä ei julkaistu uutista.
Kuva: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt medialle selväksi, etteivät hänen perheensä asiat kuulu julkisuuteen.

Suomessa maanantaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaava Venäjän presidentti Vladimir Putin on tunnettu miehisyyttä korostavasta julkisuuskuvasta.

Valokuvissa ja videoissa hän lentää sotilaskoneilla, harrastaa judoa, kalastaa jääkylmissä Siperian joissa ja ratsastaa yläruumis paljaana.

Yksityiselämäänsä koskeviin kysymyksiin hän suhtautuu kuitenkin ärtyneesti.

Putin on tehnyt medialle selväksi, etteivät hänen perheensä asiat kuulu julkisuuteen.

Huhtikuussa 2008 Moskovski Korrespondent – lehti julkaisi Venäjän oloissa harvinaisen jutun. Sen oli kirjoittanut kokenut toimittaja Sergei Topol luottaen, että ajat olisivat jo muuttuneet niin, että perheasioista voitaisiin puhua avoimesti.

Topol kertoi ensimmäisen kerran julkisuudessa, että Putin on eronnut vaimostaan Ludmilasta. Hän kirjoitti, että lapset kasvoivat ulos kodista eikä ”presidenttipariskuntaa pitänyt yhdessä enää mikään”.

Varsinainen uutispommi oli Topolin väite siitä, että Putin menee pian uudestaan naimisiin rytmisen voimistelun maailmanmestarin Alina Kabajevan kanssa. Väitetty morsian oli presidenttiä 31 vuotta nuorempi ja tuohon aikaan yksi Venäjän seuratuimmista julkisuudenhenkilöistä.

Vaikka Topolin jutun sävy oli myönteinen, hän puuttui ennen kuulumattomasti Putinin perheen asioihin.

Jutun ilmestymispäivänä Moskovski Korrespondent -lehden päätoimittaja sai potkut ja sen kustantaja ilmoitti seuraavana päivänä, että lehti lopetetaan ”kannattamattomana”.

Sen jälkeen Putinin yksityisasioista ei ole kirjoitettu. Hänen väitetyistä kesähäistään ei julkaistu uutista, ja suurelle yleisölle jäi epäselväksi, oliko häitä vai ei.

Tuntemattomat tyttäret

Suuri yleisö ei tunnista Venäjän presidentin Vladimir Putinin tyttäriä Mariaa ja Katerinaa valokuvista, eikä kukaan oikein tiedä, mitä he tarkalleen tekevät.

Tyttäret opiskelivat yliopistossa tekaistuilla nimillä, eivätkä edes opiskelutoverit tienneet, keitä he oikeasti olivat. Tyttäristä julkaistiin alle kouluikäisinä muutamia valokuvia, mutta harvat tuntisivat heitä enää aikuisina.

Viime vuonna The Moscow News paheksui sitä, että presidentti Putin avautui perheestään ensimmäisen kerran amerikkalaiselle tähtitoimittajalle Oliver Stonelle pitkässä tv-haastattelussa.

Siinä hän kertoi olevansa lastenlapsiaan rakastava isoisä.

Lehden mielestä Putinin olisi pitänyt säästää tämä ”uutispommi” Venäjän omalle lehdistölle eikä antaa sitä ”täysin muukalaiselle ja ulkomaalaiselle” Stonelle.

Lehden pääkirjoituksessa todettiin, että Putinin henkilökohtaiset asiat ovat Venäjän lehdistölle ehdottomasti kiellettyä aluetta.

Putin katosi, tytär syntyi?

Maaliskuussa vuonna 2015 syntyi suuri kohu, koska Putin katosi useiksi päiviksi.

Kun häntä ei nähty virallisissa tilaisuuksissa muutamaan päivään, hänen epäiltiin jopa kuolleen tai joutuneen palatsivallankumouksen uhriksi.

Vähintäänkin vakavaa sairastumista pidettiin todennäköisenä, kunnes sveitsiläinen lehti Corriere del Ticino tarjosi selityksen.

Putinin huhutaan olleen Sveitsissä uuden vaimonsa Alina Kabajevan tukena, kun tämä synnytti Putinille tyttären.

The New York Timesin toimittajan Steven Lee Myersin Putinista kertovassa Uusi tsaari -kirjassa (Bazar,2016) taas kerrotaan, että Putinin huhuttiin saaneen Kabajevan kanssa pojan vuonna 2010 ja tyttären vuonna 2012.

Britannian keltaisen lehdistön mukaan Alinan sormessa on nähty kihlasormus.

Laatulehti Neue Züricher Zeitung yritti myös selvittää paikallislehden väitteitä, mutta ei onnistunut sen paremmin vahvistamaan kuin kumoamaankaan niitä.

Lehti kertoi vain, että Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin perheen suosima yksityisklinikka lisäsi lääkärivahvuuttaan oletetun synnyttämisajankohdan aikana.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 25.7.2017. Alkuperäiseen version aikamuodot on korjattu, Lee Myersin kirjan osuus on lisätty ja päivitetty tieto Trump-tapaamisesta. Lisäksi viimeinen kappale poistettu.