Rakennukset: Me­ri­ja­lin entistä kont­to­ria ei saa purkaa – suo­je­lu­ra­ken­nuk­seen tehdään en­nal­lis­ta­va korjaus ja siihen tulee asun­to­ja

Suomeen saapui maa­nan­tai­na 102 Af­ga­nis­ta­nis­ta eva­kuoi­tua, jou­kos­sa pieniä lapsia

Yhdysvaltain sotilaat pitivät vahtia Kabulin lentokentän ympärillä viikonvaihteessa.
Yhdysvaltain sotilaat pitivät vahtia Kabulin lentokentän ympärillä viikonvaihteessa.
Kuva: Sgt. Victor A. Mancilla / US Cen

Suomi on luvannut turvaa 170 ihmiselle, jotka ovat olleet Suomen Kabulin-suurlähetystön, EU-edustuston tai sotilasliitto Naton työntekijöitä sekä heidän perheenjäseniään. Noin puolet listalla olleista oli maanantaina saatu tuotua Suomeen.

Evakuointilistalla oleville myönnetään valtioneuvoston päätöksellä neljän vuoden oleskelulupa humanitaarisella perusteella, eli heitä ei siis käsitellä turvapaikanhakijoina. Maahanmuuttovirastolla (Migri) on valmius käsitellä oleskeluluvat kiireellisesti.

Suomeen EU-maiden ulkopuolelta yli 90 päiväksi tulevat tarvitsevat oleskeluluvan. Se sisältää oikeuden oleskella maassa sekä saapua maahan ja poistua maasta toistuvasti. Humanitaarisella perusteella myönnettäviin oleskelulupiin kuuluu myös työnteko-oikeus.

Saapujien joukossa myös pieniä lapsia

Afganistanista saapuneet siirretään ensin vastaanottokeskuksiin, joista matka jatkuu oleskelulupaprosessin jälkeen kuntiin. Tulijoiden vastaanottamisesta vastaa Migri.

Maanantain tiedotustilaisuudessa kerrottiin evakuoitujen voivan olosuhteisiin nähden hyvin, mutta viime viikkojen kokemukset ovat olleet raskaita.

– Meillä on vastaanottokeskuksissa ympäri vuorokauden henkilökuntaa huolehtimassa niissä asuvista ja heidän tarpeistaan. Henkilökunta on hyvin harjaantunutta toimimaan kriisialueilta tulevien ihmisten kanssa ja pystyy hyvin matalalla kynnyksellä antamaan myös psykososiaalista tukea, Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kähkösen mukaan Suomeen saapuneiden ikähaarukka on laaja ja perhekokoonpanoja on erilaisia. Nuorimmat maanantaina saapuneet ovat pieniä lapsia. Kuljetuksiin oli varattu varusteita myös heille.

Kähkösen tietoon ei ole tullut yksin ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi sunnuntaina, että hänen tietojensa mukaan nuorin Afganistanista evakuoitu tulija on pari viikkoa vanha lapsi.

Haaviston mukaan tilanne Kabulin lentokentällä on ollut joinain päivinä kaoottinen ja pieniä lapsia on myös hukkunut vanhemmiltaan. Haavisto kertoi, että kaksi Suomeen tulossa ollutta alaikäistä tyttöä katosi aiemmin Kabulin kentällä, ja heidän etsinnässään ainoat tuntomerkit olivat heidän siniset huivinsa. Tytöt saatiin kuitenkin evakuoitua Afganistanista.

Afganistanista evakuoitujen määrä kasvaa

Suomi on saanut evakuoitua Afganistanista yhteensä yli 140 ihmistä, kertoi ulkoministeri Haavisto maanantaina aamupäivällä. Evakuoitujen määrä kasvoi yhteensä 84 hengellä sunnuntain aikana.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Minna Hulkkonen selvensi STT:lle, että ministeri Ohisalon kertomat 102 ihmistä ovat maanantain lennolla Suomeen tulleita. Ulkoministeriön kertomat luvut viittaavat niin sanotusti turvaan saatuihin ihmisiin, mutta jotka eivät ole vielä välttämättä saapuneet Suomeen.

Suomi pyrkii evakuoimaan ääriliike Talebanin valtaamasta Afganistanista yhteensä 240 ihmistä. Heistä noin 70 on Suomen kansalaisia tai Suomessa oleskeluluvalla asuvaa.

Intensiivinen työ evakuointien toteuttamiseksi jatkuu Haaviston mukaan edelleen.

– Evakuoitavien joukossa on vielä Afganistanissa olevia Suomen kansalaisia, lähetystön paikalta palkattua henkilökuntaa sekä paikallisia EU- ja Nato-yhteistyökumppaneitamme perheineen. Hoidamme Suomen vastuun myös näitä ihmisiä kohtaan, Haavisto sanoi puheessaan ulkoministeriön järjestämässä suurlähettiläskokouksessa.

Haaviston mukaan operaatiota vaikeuttavat Talebanin tiesulut, muut turvallisuusuhat, lentokentän läheisyyteen pakkautuneet väkimassat sekä vaikeus päästä lentokentän sisäpuolelle.

– Emme tiedä, miten kauan lentokenttä pysyy auki. Aikarajat tulevat vastaan. Pahimmillaan voi olla kyse vain joistakin päivistä. Tilanne elää hetki hetkeltä, Haavisto sanoi.

Tulitaistelu hyökkääjien kanssa kentällä

Kabulin lentokentällä on käyty tulitaistelu, jossa yksi Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsen on kuollut ja kolme haavoittunut, kertoo Saksan puolustusvoimat Twitterissä.

Tulitaistelu puhkesi puolustusvoimien mukaan lentokentän pohjoisportilla aikaisin maanantaiaamuna Afganistanin turvallisuusjoukkojen ja tuntemattomien hyökkääjien välillä.

Taisteluun osallistui myös Yhdysvaltojen ja Saksan joukkoja.

Saksalaissotilaita ei saksalaistietojen mukaan ole loukkaantunut.

Päivitetty jutun alkuosa kauttaaltaan mm. Ohisalon kertomilla tiedoilla kello 17.33.