Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Suo­ma­lais­yri­tyk­sen HIV-ro­ko­te koe­käyt­töön

Lääke- ja bioteknologian aloilla toimiva Fit Biotech -yritys aikoo aloittaa uuden HIV-rokotteen kokeilemisen ihmisillä.

Lääke- ja bioteknologian aloilla toimiva Fit Biotech -yritys aikoo aloittaa uuden HIV-rokotteen kokeilemisen ihmisillä. Toimitusjohtaja Pekka Sillanaukeen mukaan kokeiluun osallistuu parikymmentä vapaaehtoista henkilöä, joilla on HIV-infektio.

Tässä vaiheessa tarkoitus on selvittää rokotteen turvallisuutta ja mahdollisia sivuvaikutuksia. Tutkimus on määrä aloittaa kahden kuukauden kuluessa Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Hyksin iho- ja sukupuolitautien klinikalla.

Perinteisiin rokotteisiin verrattuna uutta on se, että se perustuu ns. geneettiseen immunisointiin. Potilasta ei rokoteta esimerkiksi heikennetyllä viruksella, vaan DNA-plasmidilla, jonka avulla hänen solunsa ryhtyvät tuottamaan viruksen vasta-ainetta.

Maailmassa arvioidaan olevan nykyisin yli 36 miljoonaa HIV-positiivista ihmistä, ja uuden tartunnan saa arviolta 16 000 henkilöä päivittäin. Rajuimmin HIV ja sen aiheuttama immuunikatotauti aids leviävät Afrikassa. Yli 13 miljoonaa lasta on jäänyt orvoiksi heidän vanhempiensa kuoltua aidsiin.

Fit Biotech -yhtiö perustettiin vuonna 1998. Sen johtohahmoihin kuuluvat Tampereen yliopiston patologian professori Kai Krohn ja professori Mart Ustav Virosta. Krohn on muun muassa koordinoinut Suomen Akatemian rahoittamaa aids-tutkimusta.