Suo­ma­lais­ta tai­det­ta voi pian ostaa verk­ko­kau­pas­ta

Suomessa avataan ensi syksynä nettiin ensimmäinen suomalaisen kuvataiteen verkkokauppa.

Suomessa avataan ensi syksynä nettiin ensimmäinen suomalaisen kuvataiteen verkkokauppa. Taiko-taideverkkokaupassa taiteilijat voivat myydä teoksiaan suoraan kuluttajille. Taikossa myydään maalausten lisäksi valokuvia, grafiikkaa ja veistoksia. Verkkokaupan avautuessa valikoimassa on vähintään 200 taiteilijan teoksia.

Suomessa taideteoksia myydään vielä pitkälti perinteisissä kanavissa, kuten gallerioissa. Teollisuustaiteen liiton Ornamon mukaan uudelle kauppapaikalle on selvä tilaus, sillä joka toinen suomalainen on valmis ostamaan taidetta netistä.

Myös taiteilijat haluavat uusia myyntikanavia, sillä ateljeissa on tuhansia myymättömiä taideteoksia.

- Iso osa kuvataiteilijoiden teoksista ei ole nykyisin kuluttajien nähtävillä. Uudelle laaja-alaiselle kauppapaikalle on tilaus, sillä teokset ja kuluttajat eivät nykyisellään aina kohtaa, sanoo Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen.

Verkkokaupan mukaan teosmyynti muodostaa tällä hetkellä vain pienen osan monen taiteilijan tuloista.

Tulevan palvelun takana on PR- ja viestintätoimisto Pop Communications. Taiko-konseptia aiotaan myös viedä ulkomaille.

Taiko harkitsee lisärahoituksen hakemista, ja yhtenä vaihtoehtona on Mesenaatti-palvelu.

- Moni suomalainen on valmis tukemaan kaupallisia kampanjoita, jos ne edistävät yleistä etua. Taikon päämäärähän on parantaa taiteilijan asemaa ja suomalaisen taiteen yleistä saatavuutta, sanoo Pauliina Seppälä Mesenaatti-palvelusta.