Suo­ma­lais­mies irrotti korvan Pää­siäis­saa­ren moai-pat­saal­ta

Suomalaismies joutui typeryyttään pahoihin vaikeuksiin Pääsiäissaarella sunnuntaina. Mies irrotti korvan maailmankuulusta moai-patsaasta aikoen viedä sen matkamuistoksi. Tapaus on herättänyt suuren kohun Chilessä, jolle Pääsiäissaari kuuluu.

Pääsiäissaaren moai-patsaat esittävät historiallisia päälliköitä. Chileläinen El Mercurio -lehti kertoi moain turmelusta maanantaina.
Pääsiäissaaren moai-patsaat esittävät historiallisia päälliköitä.
Pääsiäissaaren moai-patsaat esittävät historiallisia päälliköitä.

Suomalaismies joutui typeryyttään pahoihin vaikeuksiin Pääsiäissaarella pääsiäissunnuntaina. Mies irrotti korvan yhdestä moai-patsaasta aikoen viedä sen matkamuistoksi. Tapaus on herättänyt suuren kohun Chilessä, jolle Pääsiäissaari kuuluu.

Chilen valtalehti El Mercurio -lehti kertoo, että mies tuli nähdyksi kesken korvan irrottamisen. Hän heitti korvan pois ja juoksi karkuun, mutta silminnäkijä tunnisti hänet myöhemmin lukuisista meriaiheisista tatuoinneista.

26-vuotias mies on pidätetty. Hän perusteli varkauttaan sillä, että patsaat ovat hänen mielestään majesteetillisen näköisiä. Tapaus sattui Anakena-nimisellä rannalla.

Vankeutta ja isot sakot luvassa

Chilessä asuvan oululaisen Heikki Tomperin mukaan suomalaismiehen tekoa pidetään Chilessä erittäin vakavana rikoksena. Tapausta tutkitaan "tavallisen" poliisin sijaan rikospoliisin voimin. Virkavallan lisäksi korvan irrotusta on puitu laajasti paikallisissa tiedotusvälineissä.

"Aamu-uutisissa uutisankkurit ihmettelivät, kuinka suomalainen voi olla noin tyhmä", Tomperi kuvailee.

El Mecurio ennakoi, että miestä odottaa vankilatuomio ja yli 12 000 euron sakot. Chileläisten kulttuuriaarteinaan pitämiin kivipatsaisiin on kajottu aiemminkin, ja silloin tuomio oli 61 päivää vankeutta ja noin 5 000 euron sakot. Pisimmillään teosta voi saada kuuden vuoden vankeustuomion.

Tomperin mukaan chileläisten kummastusta lisää suomalaisten hyvä maine. Esimerkiksi suomalaista koululaitosta kehutaan Chilessä ja nyt maassa ihmetellään, kuinka juuri suomalainen voi langeta moiseen typeryyteen.

Satoja vuosia vanhoja jättiläispatsaita

"Tämä on vähän sama asia, kuin joku menisi marskin patsasta murjomaan Mannerheimintiellä."

Tomperi on joutunut kantamaan niskassaan suomalaismiehen toilailuja.

"Tutut peittävät korvansa, kun näkevät minut", mies nauraa.

Jättimäiset ihmishahmoiset kivipatsaat eli moait ovat Pääsiäissaaren tunnetuin nähtävyys. Niiden alkuperästä, merkityksestä, pystytys- ja kuljetusmenetelmistä on monia teorioita. Vahvimpien käsitysten mukaan patsaat esittävät historiallisia päälliköitä. Patsaiden uskottiin aikanaan periytyneen suoraan jumalilta ja niillä arveltiin olevan yliluonnollisia voimia, jotka voitaisiin valjastaa ihmiskunnan hyödyksi.

Moai-patsaalla on yleensä pitkä, viisto nenä. Sillä on usein myös vahvat kulmakarvat, syvällä päässä olevat silmät sekä ulkoneva leuka. Joillakin patsailla on myös hatun kaltainen lieriö päässään.

Moait ovat keskimäärin nelisen metriä pitkiä ja painavat useita kymmeniä tonneja. Lyhimmät löydetyt moait ovat olleet 2,5 metrisiä ja pisin, aikanaan kesken jäänyt patsas on yli 20 metrinen.

Vulkaanista kiveä veistettiin

Patsaat on veistetty vulkaanisen toiminnan seurauksena syntyneistä kivikerrostumista. Ne on tehty karkean arvion mukaan vuosien 1 100-1 650 välisenä aikana. Noina vuosisatoina saarelle pystytettiin lähes 900 moaita.

Joidenkin tutkijoiden näkemysten mukaan patsaat tehtiin isoissa ryhmissä. Ensin kivipaadelle veistettiin sen ihmismuoto, minkä jälkeen ryhdyttiin hiomaan sen yksityiskohtia. Valmiit patsaat kuljetettiin lopullisiin sijaintipaikkoihinsa. Patsaiden siirto vaati arviolta satojen ihmisten työpanoksen.

Patsaat sijoitettiin yleensä temppelilavoille pitkin Pääsiäissaaren rannikkoa. Niiden kasvot käännettiin kohti sisämaata, jotta ne voisivat vahtia paikallisia yhdyskuntia.