Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Suo­ma­lais­ken­raa­li: Ebolan tait­tu­mi­nen ei ole vielä varmaa

Länsi-Afrikan ebolaepidemian leviäminen näyttää tasaantuneen.

Länsi-Afrikan ebolaepidemian leviäminen näyttää tasaantuneen. Prikaatikenraali Mauri Koskelan mukaan tarvitaan kuitenkin vielä aikaa sen varmistamiseksi, ettei kyseessä ole suvantovaihe ennen kolmatta tautipiikkiä.

Koskela on juuri palannut Suomeen YK:n Liberia-rauhanturvaoperaation johtotehtävistä. Unmil-operaation henkilökunta on ollut aktiivisesti mukana ebolan vastaisessa taistelussa muun muassa järjestämällä kuljetusyhteyksiä ja rakentamalla hoitokeskuksia. Aiemmin suunniteltu operaation supistaminen on nyt keskeytetty ebolatilanteen takia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreiden tilastojen mukaan tautitapauksia on varmistettu yli 15 000. Sairastuneista noin kolmasosa on kuollut.

Koskela on samaa mieltä WHO:n arvioiden kanssa, joiden mukaan suuri osa tautitapauksisista jää pimentoon. Syynä voivat olla sekä perinteiset uskomukset ja hautauskäytännöt kuin myös tilastoinnin puutteellisuus.

- Liberian osalta voin sanoa, että joka kerta kun tilastoja kerättiin, niin 3-9 maakuntaa 15:stä jätti täysin raportoimatta tautitilanteesta, Koskela kertoo.