Koronatartunnat: Qstoc­kin vai­ku­tus ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrään näkyy ai­kai­sin­taan lop­pu­vii­kos­ta

Maastopalot: Ka­la­joen maas­to­pa­los­ta tulossa satojen tu­han­sien eurojen tappiot

Suo­ma­lais­fir­mo­jen muutto Viroon kiihtyy - verotus kan­nus­taa yrit­tä­mään

Viron edullisempi verotus ja yritysystävällisemmäksi kehuttu kulttuuri vetää jatkuvasti suomalaisia firmoja etelänaapuriin.

Viron edullisempi verotus ja yritysystävällisemmäksi kehuttu kulttuuri vetää jatkuvasti suomalaisia firmoja etelänaapuriin.

Virossa on tällä hetkellä jo yli 27 000 suomalaistaustaista yritystä, mutta ensi vuonna muuttotahti saattaa kiihtyä täysin uudelle tasolle.

Suomen pienyrittäjien liiton hallituksen jäsen ja yrittäjä Pekka Saikkonen uskoo, että Viron uusi e-asukas-järjestelmä vetää yrityksiä maahan vauhdilla. Saikkonen uskoo, että suomalaisyritysten määrä voi jopa tuplaantua ensi vuonna.

– Viro osaa tehdä bisnestä. Siellä on fiksut ihmiset valtiohallinnossa. He keräävät irtorahan maailmalta näillä uusilla ratkaisuilla, Saikkonen sanoo ja painottaa, että hän puhuu asiasta yrittäjänä, ei pienyrittäjien liiton edustajana.

Viron e-asukas-ohjelmassa eri maiden kansalaiset voivat avata maassa pankkitilejä ja muun muassa perustaa yrityksiä ilman, että käy Virossa. Viro on asettanut e-ohjelmalleen tavoitteen, jonka mukaan maassa olisi vuoteen 2025 mennessä 10 miljoonaa e-asukasta.

Saikkonen sanoo, että e-asukas-järjestelmä siirtää alussa paljon yrittäjiä Suomesta Viroon, mutta jossain vaiheessa Suomessa on pakko tehdä rajuja ratkaisuja.

– Se on kuolinisku byrokratialle. Sitten mennään Viron suuntaan. Jos minä saisin päättää, niin Suomen pitäisi siirtyä täysin Viron malliin. Voisi kysyä jo tässä vaiheessa, että miksei Suomessa ole esimerkiksi tällaista e-järjestelmää?

Suomen reagoitava

Saikkonen sanoo, että Suomessa on pakko tehdä isoja rakenteellisia muutoksia, joilla yrityksen perustamista helpotetaan ja työntekijöihin liittyvää byrokratiaa vähennetään.

– Suomessa kun maksat miehelle palkan, niin kaikkien tilitysten, vakuutusten ja eri ilmoitusten tekeminen eri tahoille on työlästä. Kun sen pitäisi olla niin, että kun maksat miehelle palkan, niin siitä kerralla vähennetään kaikki tarvittavat maksut.

Yksi Viron mallin hienouksista on Saikkosen mukaan liiketoiminnan laajentamiseen kannustava verotus.

– Kun yrityksellä jää tulosta, sitä ei oteta pois, jos sen investoi. Jos firmalla menee hyvin ja investoit lisää, niin se on siinä.

Suomessa jos tilikaudelta jää voittoa, se verotetaan pois.

Saikkonen pyöritti yritystä Virossa 2000-luvun puolivälissä nelisen vuotta. Parhaimmillaan hän työllisti noin parikymmentä virolaista.

Saikkonen sanoo lopettaneensa yrittämisen Virossa iän aiheuttamien vaivojen takia. Yrittäjänä hän työllisti Virossa miehiä, jotka tekivät metallipuolen asennus- ja huoltotöitä. Nykyään hän tekee Suomessa pientarkastustoimintaa nostolaitteille.

– Virossa oli mukava yrittää. Esimerkiksi verohallinnossa oli aina nimetty henkilö, jonka kanssa asioitiin ja hommat hoituivat mukavasti. Täällä Suomessa yrittäjät täyttävät lippuja ja lappuja työpäivän jälkeen aamuöitä myöten.

– Jos haluaisin yrittäjänä työllistää ihmisiä, pyörittäisin yritystä Viron kautta. Ilmapiiri on täysin erilainen.