Suo­ma­lai­set ylsivät MM-pis­teil­le Unkarin gp:ssä – voit­ta­ja Ha­mil­ton on ka­ran­nut F1-ko­ko­nais­ki­sas­sa kauas Bot­tak­ses­ta

Alfa Romeon Kimi Räikkönen on ajanut seitsemänneksi ja Mercedeksen Valtteri Bottas kahdeksanneksi F1:n Unkarin gp:ssä.

Mercedeksen Lewis Hamilton voitti ja kasvatti MM-johtoaan entisestään.
Mercedeksen Lewis Hamilton voitti ja kasvatti MM-johtoaan entisestään.
Kuva: Zoltan Balogh

Mercedeksen Lewis Hamilton karkaa tallikaveriltaan Valtteri Bottakselta formula ykkösten MM-sarjan kärjessä. Hamilton otti Unkarin gp:ssä kauden kahdeksannen voittonsa 12 kilpailussa ja johtaa MM-sarjassa toisena olevaa Bottasta 62 pistettä, kun jäljellä on yhdeksän MM-kisaa.

Hamilton antoi Budapestin lähellä Hungaroring-radalla näytteen suuruudestaan, kun parikymmentä kierrosta ennen loppua hän ajoi toisen kerran varikolle ja vaihtoi kovan rengasseoksen sijasta alle keskikovat renkaat. Hamilton imi kisaa johtaneen Red Bullin Max Verstappenin yli 20 sekunnin etumatkan kiinni ja ohitti kuluneista kumeista kärsineen hollantilaisen vaivattomasti muutama kierros ennen maalia.

Alfa Romeon Kimi Räikkönen ajoi seitsemänneksi ja Bottas kahdeksanneksi.

Kisa pieleen jo alussa

Verstappenin viereltä toisesta ruudusta radalle lähteneen Bottaksen mahdollisuudet hyvään sijoitukseen romahtivat jo ensimmäisellä kierroksella, kun hänen tallikaverinsa Hamilton osui kolmannessa mutkassa Bottaksen auton etusiipeen. Toisen osuman Bottaksen Mercedes sai heti perään Charles Leclercin Ferrarilta.

Renkaiden lukkiutumisesta kärsinyt suomalainen putosi avauskierroksen jälkeen neljänneksi ja toisen kierroksen alussa viidenneksi. Bottas nilkutti vaurioituneella etusiivellä kuudennelle kierrokselle, jolloin hän ajoi varikolle vaihdattamaan siipensä.

Aikaa vieneen varikkopysähdyksen aikana Bottas putosi kisan viimeiseksi eli 20:nneksi ja aloitti takaa-ajon.

– Ensimmäiseen kierrokseen se meni, kun sain siinä osumaa. Jouduin aikaisen varikkokäynnin jälkeen hitaampien autojen taakse, eikä ollut oikein mitään tehtävissä. Tällä radalla on vaikea ohittaa, Bottas kertoi C Moren haastattelussa.

Valtteri Bottaksen kommentit kisan jälkeen.
Video: MTV

Huolestuttavaa Bottaksen kannalta on, että hän on kerännyt kahdesta edellisestä MM-kilpailusta vain neljä pistettä. Viikko sitten Saksan gp:ssä hän keskeytti neljänneltä sijalta.

Mercedes-päällikkö Toto Wolff kertoi Unkarin gp:ssä, että talli tekee kesätauolla päätöksen ensi kauden toisesta kisakuljettajastaan Bottaksen ja testikuski Esteban Oconin välillä. Bottas kielsi olevansa huolestunut asemastaan Mercedeksellä.

– En usko, että yksi kisa vaikuttaa heidän päätöksiinsä. Eiköhän ne peilaa kautta taaksepäin. 

Räikkönen: Mennään baariin

Pykälää korkeammalle sijoittunut Räikkönen oli sitä vastoin tyytyväinen. Seitsemäs tila sivusi hänen tämän kauden parasta MM-sijoitustaan.

Kimi Räikkösen kommentit kisan jälkeen.
Video: MTV

Räikkönen ja Alfa Romeo onnistuivat rengastaktiikassaan hyvin, pehmeiden ja keskikovien kumien valinta osui nappiin.

– Meni niin hyvin kuin pystyi, Räikkönen iloitsi.

Häntä riemastutti myös, että formulaykkösissä alkoi kesäloma.

– Eiköhän me mennä baariin, hyväntuulinen Räikkönen virnisti.

MM-sarja jatkuu neljän viikon kuluttua Belgiassa.