Kolumni: MM95 ei ole vain nevö foget -meemi, vaan su­ku­pol­vi­ko­ke­mus

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Suo­ma­lai­set vähiten tai­ka­us­koi­sia EU:ssa

Suomalaiset ovat perin juurin epäileväistä kansaa, käy ilmi EU-komission maanantaina julkistamasta tiedebarometrista. Barometri kertoo, että suomalaiset ovat kaikista EU-kansoista vähiten taikauskoisia, mutta samaan aikaan Pohjolassa suhtaudutaan silmiinpistävän kriittisesti myös tieteeseen ja teknologiaan.

Suomalaiset ovat perin juurin epäileväistä kansaa, käy ilmi EU-komission maanantaina julkistamasta tiedebarometrista.

Barometri kertoo, että suomalaiset ovat kaikista EU-kansoista vähiten taikauskoisia, mutta samaan aikaan Pohjolassa suhtaudutaan silmiinpistävän kriittisesti myös tieteeseen ja teknologiaan.

Suomalaisten vähäinen taikauskoisuus käy ilmi, kun barometrissa tarkastellaan onnennumeroihin uskomista. Vain noin yksi viidestä suomalaisesta uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa niihin uskoo kaksi viidestä.

EU:n taikauskoisimpia ovat barometrin mukaan latvialaiset, joista kolme viidestä uskoo onnennumeroiden olemassaoloon.

Taikauskon vähäisyys ei näytä Suomessa kulkevan käsi kädessä horjumattoman tieteisuskon kanssa.

Suomalaisista vain 17 prosenttia uskoo siihen, että luonnontieteet pystyvät jonain päivänä esittämään täydellisen selityksen luonnon ja maailmankaikkeuden toiminnasta. Luku on alin koko EU:ssa.

Vastaavasti suomalaiset uskovat EU:ssa vähiten siihen, että tiede ja teknologia pystyvät ratkaisemaan luonnonvarojen loppumisen ongelman. Niin ikään suomalaiset luottavat EU:ssa vähiten tieteen ja teknologian itsekorjaavuuteen eli siihen että tiede ja teknologia kykenevät löytämään ratkaisun kehityksen aiheuttamiin ongelmiin.

70 prosenttia suomalaisista arvioi, että tiede ja teknologia saattavat vahingoittaa ihmisten moraalitajua ja 63 prosenttia katsoo, että niiden kehitys saattaa uhata ihmisoikeuksia. Luvut ovat selvästi EU-keskiarvon yläpuolella.

Kiinnostavampaa kuin urheilu?

Tiedebarometrin mukaan 61 prosenttia eurooppalaisista katsoo olevansa hyvin tai melko hyvin perillä tieteen ja teknologian saavutuksista. Suomen kohdalla luku oli niin ikään 61 prosenttia.

Tiedebarometrin Brysselissä julkistanut tiede- ja tutkimuskomissaari Maire Geoghegan-Quinn oli erityisen iloissaan tutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan lähes 80 prosenttia eurooppalaisista on kiinnostunut tieteen ja teknologian saavutuksista, kun taas urheilusta on kiinnostunut vain 65 prosenttia.

"Eli jos järjestettäisiin tieteen MM-kilpailut, ne saisivat enemmän tv-katsojia kuin jalkapallon MM-kisat", irlantilaiskomissaari vitsaili.

Komission tiedebarometria varten haastateltiin tammi-helmikuussa yli 31?000 ihmistä 32 Euroopan maassa. Suomessa haastatteluja tehtiin hieman yli tuhat.

Englanninkielinen raportti EU:n tiedebarometrista löytyy täältä.