Tilaajille

Suo­ma­lai­set ju­na­pum­mit kier­si­vät Kanadaa ja Yh­dys­val­to­ja suuren laman aikaan – "Ne, jotka sel­vi­si­vät, ovat olleet todella nok­ke­lia, elä­män­ha­lui­sia, avoimia ja ute­liai­ta"

Hannes Sankelo oli yksi niistä kovaonnisista siirtolaisista, jotka osuivat Pohjois-Amerikkaan keskelle suurta lamaa 1920- ja 30-lukujen taitteessa.

Vimpelistä kotoisin olevalla Maisa Spangarilla on kotonaan arkistojen aarteina oman suvun kirjeenvaihtoa Kanadan ja Suomen välillä 1930-luvun alkupuolelta. Hannes Sankelo (oik.) on lähdössä Kanadaan tuntemattomaksi jääneen matkatoverinsa kanssa maaliskuussa 1929. Kuva Paula Sankelon perhealbumista.
Vimpelistä kotoisin olevalla Maisa Spangarilla on kotonaan arkistojen aarteina oman suvun kirjeenvaihtoa Kanadan ja Suomen välillä 1930-luvun alkupuolelta.
Vimpelistä kotoisin olevalla Maisa Spangarilla on kotonaan arkistojen aarteina oman suvun kirjeenvaihtoa Kanadan ja Suomen välillä 1930-luvun alkupuolelta.
Kuva: Jukka Leinonen

Hannes Sankelo oli yksi niistä kovaonnisista siirtolaisista, jotka osuivat Pohjois-Amerikkaan keskelle suurta lamaa 1920- ja 30-lukujen taitteessa. Maisa Spangar tuntee entisen appensa kertomukset, mutta myös hänen omassa suvussa säilynyt kirjeenvaihto kertoo kovista ajoista Atlantin takana.

Kun Hannes Sankelo palasi Amerikan-reissultaan Suomeen syksyllä 1934, ainoa tuliainen oli Yhdysvaltojen puolelta löydetty iso valtameren simpukka.

17-vuotias orpopoika Kortesjärveltä Etelä-Pohjanmaalta lähti Kanadaan puoli vuotta ennen Wall Streetin suurta pörssiromahdusta, maaliskuussa 1929.