Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Suo­ma­lai­nen sil­min­nä­ki­jä Ham­pu­rin G20-mel­la­kois­ta: Koko kau­pun­ki on poik­keus­ti­las­sa, jul­ki­nen lii­ken­ne motissa

Hampurissa G20-kokouksen alla mellakoita aiheuttaneet mielenosoittajat ovat jumittaneet koko kaupungin.

Suomalainen Tuomas Ahonen asuu aivan Hampurin keskustassa. Hänen ikkunastaan näkyy, kun mielenosoittajat kulkevat kokoontumispaikalleen.
Suomalainen Tuomas Ahonen asuu aivan Hampurin keskustassa. Hänen ikkunastaan näkyy, kun mielenosoittajat kulkevat kokoontumispaikalleen.

Hampurissa G20-kokouksen alla mellakoita aiheuttaneet mielenosoittajat ovat jumittaneet koko kaupungin. Keskustassa asuvan suomalaisen Tuomas Ahosen mukaan, poliisi on eristänyt keskustan, eikä julkisilla liikennevälineillä kulkemista suositella.

– Ei pääse liikkumaan bussilla, ei metrolla, ei autolla. Viranomaiset myös suosittelevat, ettei kukaan käyttäisi julkista liikennettä. Voit saada polttopulloja niskaan, jos menet isoille metroasemille, Ahonen kommentoi Lännen Medialle tänään aamulla puhelimitse.

Ongelmat Hampurissa alkoivat eilen, torstai-iltana, kun poliisi otti rajusti yhteen mielenosoittajien kanssa kaupungissa pidettävän G20-kokouksen alla.

Poliisin mukaan osa mielenosoittajista poltti autoja, ja kauppojen ikkunoita rikottiin. Uutistoimisto AFP:n mukaan alueella oli torstai-iltana ainakin 12 000 protestoijaa.

– Eilen kuulin, että ne sytyttivät autoja tuleen, mutta itse en ole nähnyt sellaista. Ainoa mitä näen, on poliisiautot ja nytkin ikkunasta kun katsoo, ilmassa on neljä helikopteria.

Viikonlopulle odotetaan jopa 100 000:tta mielenosoittajaa. Hampurin poliisin mukaan eilisissä mellakoissa loukkaantui noin 76 poliisia.

Ahosen mukaan osa hänen näkemistään mielenosoittajista on käyttäytynyt rauhallisesti, mutta suurin mellakkajoukko ei toistaiseksi ole päässyt täysin eristettyyn keskustaan.

Tällä hetkellä suurimmat mellakat ovat noin kilometrin päässä Ahosen kotitalostaan, mutta ne siirtynevät messuhallista kohti keskustaa, kun kokoukseen osallistujat illallistavat konserttitalossa.

– Olen ihan varma, että iltapäivällä täällä voi olla aika hulina, Ahonen kertoo.

Kukaan ei pääse töihin

Mielenosoitusten aiheuttama motti liikenteessä on Ahosen mukaan johtanut myös siihen, että kukaan ei pääse työpaikalleen.

– Kaikki kaverini ovat lähteneet Hampurista pois, jotka asuvat tässä keskustassa. Ne eivät halua olla täällä. Minunkin piti lentää New Yorkiin, mutta lennän vasta sunnuntaina, koska en pääse lentoasemalle, Ahonen kertoo.

Vaikka koko kaupunki on pysähtynyt, mellakat eivät Ahosen mukaan ole poikkeuksellisia Saksassa.

– Se on aina ollut Saksassa niin, että kun on jokin iso tapahtuma, ulkopaikkakunnilta saapuu sellaisia ihmisiä, jotka haluavat vain mellakoida.