Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suo­ma­lai­nen pe­su­ri­ro­bot­ti tun­nis­taa ikkunan – suun­nis­tuk­ses­sa aut­ta­vat ult­ra­ää­ni­sen­so­rit ja la­ser­nä­kö

Laite liikkuu itsenäisesti seinällä vaijerin varassa. Pieni tuulikaan ei haittaa 40-kiloista automaattia.

-
Kuva: Antti Kahilakoski

Laite liikkuu itsenäisesti seinällä vaijerin varassa. Pieni tuulikaan ei haittaa 40-kiloista automaattia.

Suomalainen ikkunanpesurobotti on syntynyt espoolaisessa autotallissa. Yksi startup Wallrobotic Oy:n perustajista, ikkunanpesuyrittäjä Antti Kahilakoski esitteli ympäristöään tunnistavaa robottia Slushin uusien yritysten teknologiatapaamisessa Helsingissä viime viikolla.

– Tunnen markkinan, tarve on kova. Tämä on meille tulossa käyttöön keväällä, kertoo Kahilakoski helsinkiläisestä Fenestrum Oy:stä.

Hänen lisäkseen Wallroboticin takana ovat yritysidean isä, diplomi-insinööri Mikko Valtonen sekä Hollannista Suomeen muuttanut koodaaja Stefan Hamminga.

Prototyyppiä on testattu korkeimmillaan 35-metrisen Clarion-hotellin julkisivulla. Toiveena on päästä puhdistamaan myös samaisen ketjun 70-metristä uudisrakennusta Jätkäsaaressa.

Erikoista on se, että ikkunanpesurobotti tulee toimeen vaihtelevissa ympäristöissä.

– Uutta on se, miten me saamme pesulaitteen seinälle ja liikkumaan. Me voimme pestä erillisiä ikkunoita, Kahilakoski sanoo.

Robotti, joka painaa noin 40 kiloa, roikkuu seinällä katon molemmista kulmista kiinnitetyn ohuen, vaikka 200-metrisen metallivaijerin varassa. Laite siirtyy vaijerin varassa niin, että sen moottorit pyörittävät keloja lyhentäen tai pidentäen vaijeria sopivasti.

Laite osaa tunnistaa seinältä ikkunan ja liikkuu itsestään minne tahansa, niin ylöspäin kuin sivuttainkin. Edellytyksenä on toki suora seinä. Suunnistamisessa avustavat muun muassa ultraäänisensorit ja lasernäkö.

Vastaavat robotit maailmalla pystyvät toimimaan vain yhtenäisellä lasipinnalla.