Suk­si­haas­teet syn­kis­ti­vät kuvaa – Jasmin Kähärän kuudes sija jäi par­haak­si suo­ma­lais­esi­tyk­sek­si nuorten MM-hiih­dois­sa

Suomen alle 20-vuotiaiden todellinen taso pohjoismaisten hiihtolajien nuorten MM-kilpailuissa peittyi suurelta osin suksihaasteiden alle, mutta tuloksia...

Nuorten MM-hiihdot olivat pettymys myös Anita Korvalle. Kiimingin kasvatin sijoitukset painuivat Oberwiesenthalissa kolmenkymmenen huonommalle puolelle.
Nuorten MM-hiihdot olivat pettymys myös Anita Korvalle. Kiimingin kasvatin sijoitukset painuivat Oberwiesenthalissa kolmenkymmenen huonommalle puolelle.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen alle 20-vuotiaiden todellinen taso pohjoismaisten hiihtolajien nuorten MM-kilpailuissa peittyi suurelta osin suksihaasteiden alle, mutta tuloksia katsottaessa kokonaiskuva oli karu.

Jasmin Kähärän kuudes sija avauspäivän sprintissä jäi suomalaisten parhaaksi henkilökohtaisissa kilpailuissa. Maan hiihtotason peilinä usein pidettävässä viestissä Suomen naiset tulivat maaliin kymmenentenä, miehet 11:ntenä. Naisten sijoitus tosin koheni kahdeksanneksi, kun edeltä Puola ja Saksa hylättiin perjantaina käydyssä kilpailussa.

– Eivät ne sijat ole lähelläkään sitä mitä pitäisi olla. Ehkä tämä pistää meidät tekemään asioita paremmin. Menemme ok-hyvässä keskikastissa, nuorten hiihtomaajoukkueen valmentaja Jussi Simula arvioi suksihuollon vaikeita päiviä harmitellen.

Taso on laaja ja kilpailu sijoituksista kymmenen joukkoon tiukkaa. Suomessakin nuorten harjoittelua on jo päivitetty vastaamaan nykyhiihdon vauhti- ja muita vaatimuksia, ja sitä työtä on Simulan mukaan vain jatkettava.

– Joka osa-alueella pitää parantaa tekemistä, Simula sanoo kiertelemättä.

Ylävartalo kaipaa voimaa

Yksi suomalaishiihtäjä, jolla nykyhiihdon vaatimaa nopeutta ja räjähtävyyttä löytyy, on juuri Kähärä. Mikkeliläinen on parin vuoden ajan tiedostanut, että sprintissä on parhaat mahdollisuudet päästä kiertämään maailmancupia.

– Se on minulle suosikkimatka ja paras matka. Täällä sprinttipäivä osoitti sen, että on tehty oikeita asioita ja olen menossa oikeaan suuntaan. Silti on vielä paljon töitä tehtävänä, että aikuisten tasolla pystyn pärjäämään, Kähärä sanoo realistisesti.

Omista kehityskohteistaan hän totesi yhden käytännössä, kun pääsi viestin ankkuriosuudelle ikäluokan ykkösnimen Helene Marie Fossesholmin kanssa.

– Hänellä on voimatasot ihan eri tasolla. Hän jaksaa ”wassuttaa” loivaa nousua paljon paremmin. Minulla on siinä vielä paljon tehtävää, yläkroppaan pitää saada enemmän voimaa, Kähärä sanoi.

Moilasen vauhti riittää

Niilo Moilanen hiihti hyvin pääryhmässä neljä kilometriä MM-viestin avausosuudella, mutta viimeinen nousu oli tällä kertaa liikaa.

– Viimeinen vajaa kilometri oli äärimmäisen raskas, olin ihan äärirajoilla. Loppurutistus ei vielä riittänyt, mutta kaiken sain itsestäni irti, oululainen arvioi.

Suomi oli lopulta viestin 11:s. Ensimmäiset nuorten MM-kilpailut antoivat Moilaselle entisestään lisää intoa harjoitteluun.

– Sprintti osoitti, että vauhti riittää.

Viestin ankkuroinut sieviläinen Miska Poikkimäki koki menonsa jo raskaaksi, mutta oli kisaviikkoon suksihaasteista huolimatta tyytyväinen:

– Vaikean alkukauden jälkeen sain itseni kuitenkin kärjen tuntumaan tänne. Iskuetäisyydellä ollaan, Poikkimäki sanoi.

Yhdistetyn sekajoukkuekilpailussa Taivalkosken Annamaija Oinas oli mukana Suomen nelikossa, joka sijoittui 11 joukkueen kilpailussa viimeiseksi.