Suk­ka­hou­sut tu­li­tik­ku­as­kis­sa

Tulitikkuaskin kannessa roikkuvat tyhjät sukkahousut. Viereisessä hehkuu kolme ylvästä huulipunaa, yksi koskematon ja kaksi kulunutta. Feminiinisen työn vastine on maskuliininen tikkuaski, jonka kannessa on patruunoita.

Naisen elämää. "Miehen aseet ja naisen aseet ovat erikseen", huomauttaa kuvataiteilija Pekka Viljamaa.
Naisen elämää. "Miehen aseet ja naisen aseet ovat erikseen", huomauttaa kuvataiteilija Pekka Viljamaa.

Tulitikkuaskin kannessa roikkuvat tyhjät sukkahousut. Viereisessä hehkuu kolme ylvästä huulipunaa, yksi koskematon ja kaksi kulunutta. Feminiinisen työn vastine on maskuliininen tikkuaski, jonka kannessa on patruunoita.

"Miehen aseet ja naisen aseet ovat erikseen", huomauttaa kuvataiteilija Pekka Viljamaa.
Viljamaan tikkuaskeja on esillä Oulun kaupunginkirjaston ala-aulan vitriineissä osana Kuvista ry:n Osa Tekijät -näyttelyä. Kotona töitä on lisää toinen mokoma, yhteensä 250 erilaista tulitikkuaskin etikettiä.

Oululaistaiteilija innostui pienoisgrafiikasta viisi vuotta sitten. Askit ovat käypiä alustoja pienen pienille kuivaneulatöille.

"Hankin grafiikan prässin vuonna 1999 yhtä aikaa opettajani Lauri Rankan kanssa. Seuraavana vuonna rupesin tekemään näitä pieniä vedoksia. Niitä tuli vaan uusia ja uusia, ja niistä rupesi tulemaan tarinoita ja sarjoja", kertoo Viljamaa.

Miniatyyrikoko on Viljamaan mukaan vaatelias.

"Pieni koko ei anna mitään anteeksi. Suuret työt hämäävät ihmisiä pelkällä koollaan; jos isossa työssä on pieni virhe, sitä ei juurikaan huomaa. Tikkuaskigrafiikan näkee yhtä tarkasti kuin oman käsialansa."



Miehet istuvat lauteilla eri tavoin kuin naiset


Yksi työ aiheuttaa idean seuraavaan. Viljamaalla on useita eri sarjoja, joita voi varioida, koostaa erilaisia kokoonpanoja. Hänen askeissaan on arjen yksittäisiä esineitä ja teräviä pieniä havaintoja.

"Työkalusarja. Luonnon sarja, jossa on vedenalaisia asioita: simpukoita, rapuja. Sieniä. Kasveja peikonlehdestä alkaen. Lintuja ja nisäkkäitä. Tiernapoikasarja. Koko ajan tulee uusia", hän luettelee.

"Oikeastaan haen kuvissa yhteiskunnallista satiiria ja hiukan kannanottoakin. Askeissa on naisen elämään liittyviä asioita sukkahousuista liiveihin, nainen mitä erilaisimmissa tilanteissa ja miten kehoa muokataan. Sitten on miehen elämää, miten mies kasvaa pojasta aikuiseksi. Saunan lauteilla miehet istuvat vähän eri tavoin kuin naiset."

Viljamaalla on myös tupakan vastustussarja. Tikkuaskin kansi on siihen aika osuva foorumi. Tietysti tulitikuilla voi sytyttää myös saunan uunin tai takan tai kynttilät.

"Siellä on myös yksi koira, joka on vähän väsähtänyt, ja näyttää siltä myöskin. Vieressä on kaksi salukia, toinen menossa innoissaan toiseen suuntaan ja toinen toiseen karvat hulmuten. - Joku on vaan sopivasti luovasti laiska ja joku koheltaa eteenpäin ilman minkäänlaista päämäärää."



Pahviset askit estävät baaritaiteilun


On ihmisiä, jotka kapakassa repivät tikkuaskeista etikettejä, ja joku tuttava on piirtänytkin kansiin. Tunnetko tällaisia baarien tulitikkuaskitaiteilijoita?

"Askit ovat nykyisin niin pahvisia, että ne menevät rikki, jos niitä repii. Etikettiä ei saa irti. Silloin kun askit olivat vielä puisia, niistä pystyi repimään paperietiketin pois. Minä olen peittänyt etiketit liimaamalla grafiikan työt päälle."

Viljamaan askeissa on tikut sisällä.

"Alkuun en osannut arvostaa näitä kovin taiteeksi, mutta sitten askejani hyväksyttiin Oulun läänin aluenäyttelyyn syksyllä 2002. Se oli mielestäni jonkinlainen tunnustus siitä, että nämä ovat ihan hauskoja juttuja."


Kuvista ry:n Osa Tekijät -näyttely on esillä Oulun kaupunginkirjastossa 23.10. saakka.