Lukijalta
Mielipide

Suistokaupunkivisio: Lohen koti Merikosken uomaan

Hupisaarten puroja on kunnostettu taimenen poikastuotantoalueiksi. Tämän mainion hankkeen jälkeen on aika kääntää katse itse Merikosken vanhaan uomaan.

Hupisaarten puroja on kunnostettu taimenen poikastuotantoalueiksi. Tämän mainion hankkeen jälkeen on aika kääntää katse itse Merikosken vanhaan uomaan.

Oulujoen lohen (Montan sekakannan) tilanne on käynyt erittäin huonoksi. Se kituu laitoskierrossa ja edelleen laitostuu ja käy yhä vain kehnommaksi vailla mitään luonnonkierron elvyttävää mahdollisuutta, sen tuomaa parhaiden ominaisuuksien valintaa. Osoituksena tästä on muun muassa se, ettei mereltä juurikaan palaa naaraslohia.

Pielisjoen Kuurnan voimalaitoksella on käynnissä hyvä hanke. Vanhaan uomaan lasketaan vettä 35 kuutiometriä sekunnissa pysyvästi ja siihen rakennetaan käytännössä luonnosta hävinneen Saimaan järvilohen poikastuotantoalueita. Yläpuolelle tehdään pienvoimala, joka ottaa käyttöön ”virtaushäviön”.

”Oulujoen lohen (Montan sekakannan) tilanne on käynyt erittäin huonoksi.”

Tehdään sama Merikosken uomassa. Oulujoen lohi on myös käytännössä luonnosta hävinnyt. Parhaimmat kutualueet ovat ylisellä joella monen voimalaitoksen takana. Vanha uoma on selvästi laajempi alue kuin Kuurnassa.

Uoman pohja kunnostetaan mäti- ja poikasalueeksi. Juoksutetaan esimerkiksi 50 kuutiometriä sekunnissa, Simojoen kokoluokkaa oleva virtaama, pysyvästi vanhaan uomaan. Ja vaikka rakennetaan sitten pienempi voimala hyödyntämään padon suoraa putousta.

Näin saadaan Oulujoen lohen äärimmäisen tärkeä luonnonkierto nopeasti käyntiin ja uutta geneettistä ainesta laitoslohen elvyttämiseksi. Tuon voisi toteuttaa muutamassa vuodessa. Tämän Oulu on velkaa lohelle, vaakunaeläimelleen.

Samalla kaupungin keskustaan saadaan varsin näyttävä koski. Merikosken kohina, tuo runoilijoita innoittanut ääni, palaa. Ilman koskeaan Oulu on tynkä, vähemmän kelpo kulttuuripääkaupungiksikin.

Merikosken voimalan purkamisen selvittämisestä on tehty esitys. Se kannattaa toki selvittää. Tällä hetkellä, lyhyellä tähtäimellä, se ei liene aivan realistinen ajatus. Se on pidemmän aikavälin näky.

Pekka Jurvelin

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.