Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Juhlapyhät: Miksi he­la­tors­tai­ta vie­te­tään?

Sudan sallii al­ko­ho­lin käytön ei-mus­li­meil­le ja uskosta luo­pu­mi­sen – naisten su­ku­puo­li­elin­ten sil­po­mi­nen kiel­le­tään


Kesäkuun lopussa Khartumissa oli uudistuksia vaativia protesteja. Edellinen presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin viime vuonna laajojen protestien jälkeen.
Kesäkuun lopussa Khartumissa oli uudistuksia vaativia protesteja. Edellinen presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin viime vuonna laajojen protestien jälkeen.
Kuva: MOHAMED HASSAN

Sudan aikoo sallia alkoholin käytön ei-muslimeille ja lujittaa naisten oikeuksia, kuten kieltää naisten sukupuolielinten silpomisen. Lisäksi uskosta luopuminen ei enää ole rikollista.

– Luovumme kaikista laista, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia Sudanissa, kertoi maan oikeusministeri Nasredeen Abdulbari.

Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Alkoholi on ollut maassa kiellettyä sitten vuoden 1983, jolloin silloinen presidentti Jaafar Nimeiri saattoi voimaan islamilaisen lain. Tuolloin pääkaupungissa Khartumissa heitettiin viskipulloja Niilin virtaan.

Sudanin väestöstä kolme prosenttia on ei-muslimeja.

Ministeri Abdulbari sanoi valtiontelevisiossa, että ei-muslimeita ei enää rangaista alkoholin juomisesta yksityisesti. Muslimeille alkoholikielto on yhä voimassa. Islamilaisen mukaan rangaistus alkoholin huomisesta on yleensä ruoskinta.

Sudanissa on vallassa siirtymäajan hallitus. Itsevaltainen johtaja Omar al-Bashir syrjäytettiin viime vuonna massiivisten protestien jälkeen. Hallitus on luvannut johtaa Sudanin demokratiaan, lopettaa syrjinnän ja solmia rauhan kapinallisten kanssa.

Hallituksessa on mukana Bashirin syrjäyttämiseen osallistuneita ryhmiä ja hänen entisiä liittolaisia armeijasta. Sitä johtaa Abdalla Hamdok.

Islamilainen laki tuli voimaan vuonna 1983

Hallitus aikoo myös kieltää naisten ja tyttöjen sukupuolielinten silpomisen (FGM). Naiset eivät tulevaisuudessa tarvitse enää myöskään lupaa perheen miespuolisilta jäseniltä matkustaakseen lasten kanssa.

Kun islamilainen laki tuli voimaan Sudanissa vuonna 1983, se oli yksi pääsyistä 22 vuotta kestäneeseen sisällissotaan. Pohjoisessa Sudanissa asuu enimmäkseen muslimeja ja eteläisessä kristittyjä. Etelä-Sudanista tuli oma valtionsa vuonna 2011.

Omar al-Bashir laajensi entisestään islamilaista lainsäädäntöä sen jälkeen, kun hän astui valtaan vuonna 1989.

Sudanissa kristittyjä asuu enimmäkseen Khartumissa ja Nuba-vuorilla Etelä-Sudanin rajalla. Osa sudanilaisista jatkaa perinteisten afrikkalaisten uskontojen harjoittamista.