Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Stubb pelkää Yh­dys­val­tain eris­täy­ty­vän: ”Va­paa­kaup­pa­so­pi­mus riippuu vaa­leis­ta”

EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluja vapaakauppasopimus TTIP:stä ei saada valmiiksi ennen vallan vaihtumista Yhdysvalloissa, arvioi valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok) perjantaina Lännen Median haastattelussa Washingtonissa.

Valtiovarainministeri Aleksander Stubbin mukaan Panama-paljastukset sysäävät maita kansainväliseen yhteistyöhön veronkierron estämiseksi.
Valtiovarainministeri Aleksander Stubbin mukaan Panama-paljastukset sysäävät maita kansainväliseen yhteistyöhön veronkierron estämiseksi.

EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluja vapaakauppasopimus TTIP:stä ei saada valmiiksi ennen vallan vaihtumista Yhdysvalloissa, arvioi valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok) perjantaina Lännen Median haastattelussa Washingtonissa, jossa hän edustaa Suomea Maailmanpankin ja valuuttarahasto IMF:n kokouksissa.

Presidenttiehdokkaista Donald Trump ja Bernie Sanders ovat selkeästi sopimusta vastaan. Hillary Clintonin ja Ted Cruzin kannat ovat epäselvät.

– Nyt on nähtävissä eristäytymisen politiikkaa, Stubb toteaa.

Stubb on kehityksestä pahoillaan, sillä hänen näkemyksensä mukaan vapaakauppasopimus hyödyttäisi kaikkia osapuolia.

– Se auttaisi kasvua, työllisyyttä ja kauppaa, hän sanoo.

– Kyse on siitä, kuka loppupeleissä laatii normit, joilla kauppaa käydään: haluammeko, että laatija ovat länsimaat vai esimerkiksi Kiina? Stubb kysyy.

Vapaakauppasopimuksen yksityiskohtiin liittyy ministerin mukaan vielä useita avoimia kysymyksiä, joiden ratkaiseminen ei ole helppoa.

Stubb kertoo kysyneensä TTIP:n etenemisestä Washingtonin-matkallaan Yhdysvaltojen edustajainhuoneen budjettivaliokunnan puheenjohtajalta Tom Pricelta.

– Hän sanoi, että jos TTIP:tä vastustava ehdokas voittaa, voi olla, että asioita yritetään viedä läpi senaatista ja edustajainhuoneesta mahdollisimman nopeasti vaalien jälkeen.

Nato toisi investointeja

Presidentti Martti Ahtisaari totesi Lännen Median (7.4.) haastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyys saattaisi tuoda Suomeen lisää investointeja. Stubb pitää tällaista mahdollisena.

– Yhdysvallat on jo nykyisin suurin puolustusmateriaaliyhteistyökumppanimme, joten voisi Nato-jäsenyydellä jollain tasolla olla vaikutusta, Stubb pohtii.

– Mutta jos Nato-jäsenyyteen jonain päivänä päädytään, en usko, että investoinnit ovat siihen pääsyy, vaan päätös liittyy turvallisuuspolitiikkaamme ja asemaamme Itämerellä.

Stubb kertoo kuulevansa yhdysvaltalaisilta poliitikoilta usein kysymyksiä Natosta.

– Minulta kysytään usein Suomen aikeista, poliittisesta ilmapiiristä sekä suomalaisten ja puolueiden suhtautumisesta Natoon.

Kysymyksistä ei Stubbin mukaan voi suoraan lukea Nato-optiota.

– Uskon, että Suomen Nato-jäsenyydelle ovat ovet aina auki.

Komissio tyytyväinen

Stubb pääsi Washingtonissa keskustelemaan heti tuoreeltaan myös kirjeestä, jonka hän lähetti torstaina EU-komissiolle vastauksena näiden huoliin Suomen taloudesta.

Hän tapasi torstaina kadulla komissaari Pierre Moscoviciin, joka kertoi vastaanottaneensa kirjeen ja pitävänsä sitä hyvänä.

– He viestittävät meille koko ajan, että he ovat tyytyväisiä budjettialijäämäämme, mutta velka pitää saada taittumaan lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Stubbin kirjeen ydinkohtia oli kolme. Ensinnäkin Suomi on pitänyt kiinni neljän miljardin sopeutustavoitteestaan. Toiseksi velkaantumisen on määrä taittua vuoteen 2019 mennessä. Kolmanneksi Suomi pitää kiinni siitä, ettei kenenkään verotus kiristy.

Panama-paljastus hyväksi

Stubb uskoo julkisuuteen vuotaneiden, Panaman veroparatiiseja koskevien tietojen muuttavan tapaa, jolla maat suhtautuvat verotietojen vaihtoon.

Perinteisesti verotusasioiden on ajateltu olevan valtioiden itsemääräämisoikeuden ytimessä, eikä halua yhteistyöhön ole ollut.

Valtionvarainministerit eri puolilta maailmaa ovat kuitenkin Stubbin mukaan jo tällä hetkellä halukkaita kansainväliseen yhteistyöhön, jonka avulla pyrittäisiin estämään veronkiertoa.

– Meille verotulot ovat rakkaita. Niillä me rahoitamme hyvinvointivaltiota, ja jokainen kierretty vero on menetetty veroäyri,, ministeri sanoo

– Uskomme kaikki siihen, että kansainvälinen yhteistyö on paras väylä edetä veronkierron ehkäisemiseksi.

EU-komissiossa oli jo ennen Panama-paljastuksia alettu käsitellä laajaa veropakettia, ja myös OECD on kehitellyt omia toimenpiteitään. Stubb uskoo, että hankkeet saavat tietovuodon ansiosta lisää vauhtia.

Stubb arvioi, että teknologian kehitys helpottaa verojen ja rahaliikenteen seurantaa.

– Maailma tarvitsee aina jonkinlaisen kriisin sysäykseksi tehdäkseen muutoksen, Stubb toteaa.