Stubb myönsi Ylellä: Hal­li­tus on epä­on­nis­tu­nut - hal­li­tuk­sen ha­jot­ta­mi­nen ollut har­kin­nas­sa

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo antavansa pääministerin ilmoituksen rakennepoliittisen ohjelman etenemisestä.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) myöntää, että hallitustyö on epäonnistunut. Stubb totesi asian Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

"Minä lähden aina siitä, että kannattaa puhua totta. Minun mielestäni tämä ei ole ollut onnistunut hallitus. Kyllä se on tehnyt tiettyjä asioita ihan hyvin, mutta tietyissä asioissa se on epäonnistunut."

"Harkitsin hallituksen hajottamista ja uusia vaaleja kahdeksan kuukautta sitten", Stubb paljasti.

"Mutta millainen tilanne se olisi ollut, jos ei olisi voitu viedä eteenpäin hallituksen sopimia hankkeita. Ukrainan kriisikin oli päällä. Minusta se olisi ollut isäänmaallisen vastainen näkökulma mennä rikkomaan hallitusta."

Hänen mielestään pitää olla realistinen siinä, mitä kahdeksan kuukauden kauden aikana on mahdollista saada aikaan.

Hän kertoi antavansa pääministerin ilmoituksen rakennepoliittisen ohjelman etenemisestä. Ilmoitus annetaan eduskunnalle maaliskuun alussa.

- Se on eräänlainen testamentti siitä, missä onnistuttiin, Stubb kuvasi,

Kaikilla puolueilla pitäisi Stubbin mukaan olla samanlainen tilannekuva taloustilanteesta ja vaadituista sopeutustoimista. Hän sanoi pelkäävänsä, että muutamat positiiviset talousuutiset saavat puolueet unohtamaan sen, että rakenteellisia uudistuksia tarvitaan.

Stubb nosti onnistumisiksi muun muassa talouden sopeutuksen 6,5 miljardilla hallituskausien aikana, budjetin pienenemisen toista vuotta peräkkäin, yritysverotuksen keventämisen ja normien purkamisen. Toisaalta kuntauudistuksen epäonnistuminen, metropolihallinnon kaatuminen, oppivelvollisuusiän nostamisen peruminen ja perhepaketin kaatuminen olivat esimerkkejä epäonnistumisista.

- Päätökset eivät koskaan ole täydellisiä, mutta aika paljon on saatu aikaiseksi. Muutamissa asioissa on epäonnistuttu, Stubb myönsi.