Stora Enso sulkee Ke­mi­jär­ven tehtaan

Stora Enso aikoo sulkea pysyvästi Kemijärven sellutehtaan ensi vuonna. Yhtiö sulkee myös Summan paperitehtaan, Anjalan tehtaan aikakauslehtipaperikoneen sekä Ruotsin Norrsundetin sellutehtaan. Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen uhkaa pistää kiinni lisää tehtaita Suomesta, ellei puun hinta putoa ratkaisevasti.

Stora Enson talousjohtaja Kari Vainio, toimitusjohtaja Jouko Karvinen ja varatoimitusjohtaja Hannu Ryöppönen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.
Stora Enson talousjohtaja Kari Vainio, toimitusjohtaja Jouko Karvinen ja varatoimitusjohtaja Hannu Ryöppönen tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen uhkaa pistää kiinni lisää tehtaita Suomesta, ellei puun hinta putoa ratkaisevasti. Metsäyhtiö ei kerro, mitkä tehtaat ovat vaarassa torstaina ilmoitettujen Summan ja Kemijärven sulkemisten jatkoksi.

Karvisen mukaan Stora Ensolla on tehtaita, joiden tulos ei tyydytä häntä.

Toimitusjohtaja otti yhtiön johtoonsa puoli vuotta sitten, ja hän on ehtinyt jo myydä Pohjois-Amerikan tehtaat. Stora Enso kertoi torstaina Summan paperitehtaan ja Kemijärven sellutehtaan lopettamisen lisäksi Anjalan tehtaan aikakauslehtipaperikoneen sulkemisesta. Ruotsissa yhtiö lakkauttaa Norrsundetin sellutehtaan. Kotkassa menee myyntiin paperitehdas ja saha.

Stora Enso pistää pihalle kaikkiaan 1 700 työntekijää, joista 1 400 työskentelee tehtaissa ja loput hallinnossa sekä eräissä muissa toiminnoissa. Suomessa tehtaiden osuus on 1 100 työntekijää ja hallinnon 140 henkilöä. Yhteensä Suomesta lähtee siis 1 240 työntekijää. Lisäksi Kotkan tehtaiden 650:tä työntekijää uhkaa työnantajan vaihtuminen.

Karvinen ei luvannut irtisanottaville työntekijöille minkäänlaisia tukipaketteja. Hän sanoi kuitenkin yhtiön osallistuvan jälkihoitoon paikallisesti. Mahdollisista tukitoimista päätetään vasta yt-neuvotteluissa.

Tullikiista ratkaistava

Puun hinnassa ovat avainasemassa Venäjän raakapuuta koskevat vientitullit, jotka nousevat vuoden 2009 alussa 80 prosenttiin. Tullikiista uhkaa tyrehdyttää venäläisen puun tuonnin kokonaan.

"Tarvitsemme ratkaisun ja tarvitsemme sen nopeasti", Karvinen painotti yhtiön tiedotustilaisuudessa.

Suomalaisessa puussa Stora Ensoa harmittaa erityisesti viimeisten kuutiometrien hinta. Kuitupuun hinta on ollut tänä vuonna yleensäkin selvästi viime vuotta korkeampi, mutta viimeisestä 5 prosentista yhtiö on joutunut maksamaan peräti 65 prosenttia vuoden takaista enemmän metsäyhtiöiden kilpaillessa raaka-aineesta.

Torstaina ilmoitetut supistukset vähentävät Stora Enson puun tarvetta pari miljoonaa kuutiometriä. Vähennys koskee juuri kalleimpia viimeisiä motteja.

Karvinen ei odottele

Karvinen korosti, ettei hän aio vain istua ja odotella parempia aikoja. Stora Enson tulos ei ole hänen mukaansa lainkaan tyydyttävä. Myyntihintojen ja -määrien kasvu ei riitä kattamaan edes muuttuvien kustannusten, kuten palkkojen ja puun hinnan, nousua.

Tehtaiden lopettamisten taustalla on erityisesti aikakauslehtipaperin ylitarjonta Euroopassa. Alalla on jo pitkään puhuttu, että tilanne johtaa tehtaiden sulkemisiin markkinoiden tervehdyttämiseksi.

Stora Enson Summan-tehdas tuottaa päällystämätöntä aikakauslehtipaperia ja sanomalehtipaperia. Anjalassa loppuu päällystetyn aikakauslehtipaperin tuotanto.

Murheellinen uutinen Kemijärvelle

"Tämä on hyvin järkyttävä ja murheellinen uutinen", Kemijärven kaupunginjohtaja Timo E. Korva huokaa.

Hänen mukaansa sulkeminen vie Kemijärveltä valtavasti työpaikkoja.

"Tehtaalla on noin 250 työpaikkaa. Ne ovat tämän alueen perustyöpaikkoja ja tiedetään, että niiden varassa on metsätalouden kuljetusketjut tällä talousalueella kolmin-nelinkertaiseisti. Yhteen laskien puhutaan jopa tuhannesta työpaikasta", Korva selittää.

Kemijärveltä on kadonnut valtavasti työpaikkoja aiemminkin. Keväällä 2004 Salcompin tehdas ajettiin alas, mikä lopetti työnteon liki 600 ihmiseltä.

"Siitä ollaan juuri toipumassa. Työttömyys on laskenut ja kaupungin talouskin on saatu tasapainoon. Nyt tulee kahta rankempi nuija niskaan", kaupunginjohtaja päivittelee.

Korvan mukaan sulkeminen ei kuitenkaan merkitse Kemijärvelle suoranaista kuolemaa.

"Ei me siihen antauduta. Me olemme takavuosina osoittaneet, että kehitys saadaan nousemaan. On tehtävä edelleen töitä ja kahta rankemmin. Me emme suostu kuolemaan."

Osallistu tehtaan sulkemiskeskusteluun Kalevan Juttutuvassa!