Start­ti­ra­han hakijat epä­ta­sa-ar­voi­ses­sa ase­mas­sa, pe­rus­teet vaih­te­le­vat alueit­tain

Varsinais-Suomen TE-toimiston sivuilla starttiraha on nimittäin rajattu vain henkilöille, jotka ovat nostaneet vähintään 300 päivää työmarkkinatukea.

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Starttirahan hakijat ovat epätasa-arvoisessa asemassa eri puolilla Suomea, sillä myöntämisperusteet vaihtelevat paikallisesti TE-toimistojen resurssien mukaan.

Starttirahaa voi säädöksien perusteella saada työtön työnhakija tai henkilö, joka siirtyy kokoaikaiseksi yrittäjäksi vakituisesta työstä tai opiskelusta. Myöntämisperusteissa myös painotetaan, että liikeidean pitää olla kunnossa.

Vaikka idea olisi suorastaan loistava, starttirahaa ei heru työttömälle työnhakijalle – ainakaan Varsinais-Suomen TE-toimistolta – ilman pitkää työttömyysjaksoa.

Varsinais-Suomen TE-toimiston sivuilla starttiraha on nimittäin rajattu vain henkilöille, jotka ovat nostaneet vähintään 300 päivää työmarkkinatukea.

Starttirahan myöntämisperusteista ei kuitenkaan löydy mainintaan tällaisesta rajausmahdollisuudesta.

Johtaja Kjell Henrichson Varsinais-Suomen TE-toimistosta sanoo, että resurssit ovat toistaiseksi niin vähissä, että starttirahoituksen ja palkkatukipäätöksien ehtoja oli pakko rajata määrärahaperustein paikallisesti.

– Kuluvan vuoden toistaiseksi käytettävissä olevat määrärahat ovat olennaisesti pienemmät verrattuna viime vuoteen. Viime vuodelta siirtyi vähemmän rahoitusmahdollisuuksia, vuoden 2015 rahoitus on supistunut ja kuluvana vuonna ei ole myöskään Euroopan sosiaalirahaston toimenpiderahoitusta käytettävissä, kuten aiemmin.

Henrichson sanoo, että Varsinais-Suomen TE-toimisto on saanut käyttöönsä yli 10 miljoonaa euroa vähemmän rahoitusta kuin viime vuonna. Hän lisää, että muidenkin TE-toimistojen tilanne on samanlainen.

Painotus muuttui

Henrichsonin mukaan vuoden 2015 määrärahoihin on tullut myös uudentyppinen painotus: Noin 40 prosenttia TE-toimistojen käytettävissä olevista määrärahoista on suunnattu vähintään 300 päivää työmarkkinatukea työttömyyden perusteella saaneille työnhakijoille.

– Tilanne on siten se, että sekä palkkatuen että starttirahojen osalta voimme tehdä päätöksiä vain asiakkaille, jotka ovat saaneet vähintään 300 päivää työmarkkinatukea.

– Muille kohderyhmille, jotka eivät täytä tätä 300 päivän ehtoja, meidän resurssit ovat loppuneet tältä vuodelta.
Varsinais-Suomen TE-toimiston johtaja sanoo, että arvioiden mukaan kesän aikana myös monet muut TE-toimistot joutuvat rajoittamaan palkkatuen ja starttirahojen myöntämisperusteita.

– Satakunnassa ilmoitettiin jo joitain viikkoja sitten, että siellä keskeytetään palkkatukipäätösten teko resurssipulan takia.

Henrichson toivoo valtiolta pikaisesti lisärahoitusta TE-toimistoille. Hän sanoo, että hallituksen vaihtumisen vuoksi lisärahoituksen saamisen todennäköisyyttä tai aikataulua tälle vuodelle on kuitenkin vielä vaikea arvioida.

Starttirahan myöntämisperusteet TE-toimiston verkkosivuilla