Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

SRK:n Voit­to­nen: Ketään ei ole pyritty vaien­ta­maan

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja, rovasti Olavi Voittonen sanoo, ettei lestadiolaisten piirissä ole hyväksikäyttötapauksia sen enempää kuin muuallakaan yhteiskunnassa. "Media kiinnostuu vain näistä tapauksista."

Olavi Voittosen mukaan pedofilian ennaltaehkäisyä tapahtuu laajasti liikkeen kaikessa toiminnassa esimerkiksi saarnoissa ja muussa opetuksessa.
Olavi Voittosen mukaan pedofilian ennaltaehkäisyä tapahtuu laajasti liikkeen kaikessa toiminnassa esimerkiksi saarnoissa ja muussa opetuksessa.
Kuva: Leinonen Jukka

Eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen entinen puheenjohtaja on vangittu epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtaja, rovasti Olavi Voittonen sai tietää insestistä epäillyn vangitsemisesta noin viikko sitten. Ennen epäilyä mies on ollut SRK:n luottamustehtävässä. Voittonen sanoo, ettei henkilö ole puhuja, ei SRK:n johtokunnan eikä julkaisujen toimitusneuvoston jäsen.

"Häntä ei käytetä nyt missään tehtävässä", Voittonen sanoo. Aikoinaan epäilty on ollut eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja.

Helsingin Sanomat kertoi insestiepäilyistä keskiviikkona. Helsingin Sanomien mukaan epäillyn lisäksi kahta hänen sukulaismiestään epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhtä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi ei tiedota tapauksesta.

Voittonen sanoo, ettei lestadiolaisten piirissä ole hyväksikäyttötapauksia sen enempää kuin muuallakaan yhteiskunnassa. "Media kiinnostuu vain näistä tapauksista."

Monet eri lähteet syyttävät lestadiolaisjohtoa siitä, että ongelmista puhuminen on pyritty vaientamaan ja ongelmia peitelty. Voittonen kiistää tämän.

"Läpi aikojen on ymmärretty ja opetettu että pedofilia on yksiselitteisesti synti ja rikos. Ei ketään ole pyritty vaientamaan."

Voittonen sanoo, että jos joku saa tietoa hyväksikäytöstä, hän toimii, miten maan laki ohjaa. "Itse toimisin niin, että käyn tekijän kanssa sielunhoidollinen keskustelu ja sitten ohjaan hänet poliisille. Tarkistan, että näin on myös tapahtunut."

Voittosen mukaan pedofilian ennaltaehkäisyä tapahtuu laajasti liikkeen kaikessa toiminnassa esimerkiksi saarnoissa ja muussa opetuksessa. Uhreja autetaan sielunhoidollisilla keskusteluilla ja ohjaamalla sosiaali- ja terveysviranomaisten hoitoon.

SRK:n pääsihteeri Aimo Hautamäki toteaa, että hänen jonka tietoon pedofiliatapaukset tulevat, pitää ottaa selvää, pitävätkö väitteet paikkaansa ja tehdä lastensuojeluilmoitus.

"Tänä vuonna on lähetetty kaikille puhujille kirje, jossa on ohjeet miten toimia, jos hyväksikäyttötapauksia tulee tietoon. Puhujia on 950, joista 140 pappeja."

Hautamäkikään ei ymmärrä vaientamispuheita.

"Emme ole pyrkineet vaientamaan. Nämä asiat pitää ottaa esille."

Vuosikausia vanhojen juttujen lehdistössä puinti ei kuitenkaan Hautamäen mielestä auta itse asiaa.

Hautamäen mielestä ei ole totta, että hyväksikäyttötapaukset olisivat olleet laajalta tiedossa. "Se on väärä käsitys. Vaikka yhteisö on tiivis, nämä asiat eivät ole olleet tiedossa."

SRK:n johtokunta on asettanut toukokuussa kotityöryhmän, jonka asiantuntijat puheenjohtaja Juhani Liukkosen johdolla tarkastelevat perhe-elämään liittyviä ongelmia liikkeessä sekä auttamaan ja tukemaan ihmistä niiden kohtaamisessa.

Pedofiliaan liittyvät kysymykset ovat yksi osa työtä.

Väliraportti tulee lokakuussa ja lopullinen raportti joulukuussa. Ne käsitellään johtokunnan kokouksessa. Johtokunta ei ole vielä ratkaissut, ovatko raportit julkisia.

"Luulen, ettei niiden julkistamisessa ole meillä mitään ongelmaa, koska tuskin raporteissa on yksittäisiä sielunhoidollisia kysymyksiä", Voittonen toteaa.

Juhani Liukkonen kertoo, että kotityöryhmä etsii keinoja, joilla yksittäiset rauhanyhdistykset voisivat auttaa erityisesti perheitä.

Liukkosen mukaan painopistettä olisi hyvä siirtää parisuhdetyöhön. Esimerkiksi avioliittoleirejä olisi hyvä järjestää entistä enemmän.