Sri Lankan hal­li­tus: Iskut teki pai­kal­li­nen is­la­mis­ti­ryh­mä, jota tuki ul­ko­mai­nen ver­kos­to – Kahden viikon ta­kai­set en­nak­ko­va­roi­tuk­set lai­min­lyö­tiin

Itsemurhapommittajien uskotaan olleen srilankalaisia, mutta saaneen apua ulkomailta.

Poliisi ja kansalaiset tutkivat vahinkoja, joita räjähdys aiheutti Pyhän Sebastianin kirkossa. Turvamiehet vartioivat World Trade Centerin ulkopuolella Colombossa maanantaina.
Poliisi ja kansalaiset tutkivat vahinkoja, joita räjähdys aiheutti Pyhän Sebastianin kirkossa.
Poliisi ja kansalaiset tutkivat vahinkoja, joita räjähdys aiheutti Pyhän Sebastianin kirkossa.
Kuva: STR

Sri Lankan hallitus syyttää eilisistä terrori-iskuista paikallista radikaalia NTJ-muslimiryhmää.

NTJ eli National thowheeth jama’ath on New York Timesin mukaan Kaakkois-Aasiassa toimiva radikaali islamistinen terrorijärjestö.

Lehden mukaan järjestö on aiemmin tunnettu huomattavasti pienemmistä teoista, kuten buddhalaisten patsaiden vandalisoinnista.

Hallituksen edustaja Rajitha Senaratne sanoi Colombossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että kaikkien tiedossa olevien seitsemän itsemurhapommittajan uskotaan olleen srilankalaisia. Heidän epäillään kuitenkin saaneen apua kansainväliseltä verkostolta.

– Emme usko, että pieni paikallinen ryhmä olisi voinut tehdä kaiken tämän. Tutkimme heidän mahdollisesti ulkomailta saamaansa apua ja muita yhteyksiä, sekä sitä, miten he pystyivät valmistamaan tällaisia pommeja, Senaratne sanoi.

Sri Lankan puolustusministeri Hemasari Fernando ei kommentoinut sitä, onko kaikki iskun taustalla olleet henkilöt pidätetty.

Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena pyytää ulkovalloilta apua kansainvälisten kytkösten jäljittämiseen.

– Tiedusteluraporttien perusteella iskujen taustalla on kansainväliset terroristijärjestöt. Siksi presidentti aikoo pyytää ulkomaiden apua, presidentinkanslia tiedotti.

Poliisi jatkaa tutkintoja pääkaupungissa ja muissa kaupungeissa räjähdyspaikoilla.

Yhdysvaltojen mukaan maassa on yhä uusien terrori-iskujen uhka.

Iskusarjassa kirkkoihin ja luksushotelleihin kuoli ainakin 290 ihmistä ja 500 ihmistä sai eriasteisia vammoja. Viranomaisten mukaan 24 ihmistä on otettu kiinni iskuihin liittyen.

Sri Lankaan on julistettu illasta alkaen ulkonaliikkumiskielto ja puoliltaöin alkaen poikkeustila. Viranomaisten mukaan poikkeustilan tarkoituksena on antaa poliisille ja asevoimille parhaat mahdollisuudet varmistaa turvallisuus maassa.

Sri Lankassa vietetään huomenna myös surupäivää uhrien muistoksi.

Pääsy suurille sosiaalisen median alustoille ja viestipalveluihin, kuten Whatsappin ja Facebookin on yhä estetty. Hallinto sanoo pyrkivänsä estämään näin virheellisten ja valheellisten tietojen levittämisen.

Puolustusministeri: Älkää syyttäkö tiedustelua

Jo eilen paljastui, että ulkomainen tiedustelupalvelu oli varoittanut Sri Lankan viranomaisia NTJ:stä. Senaratnen mukaan Sri Lankan poliisi oli tietoinen mahdollisten iskujen uhasta pääsiäisen aikaan.

Tiedusteluraportti nimesi terroristijärjestö NTJ:n, ja epäili, että ryhmä suunnittelee itsemurhaiskuja kirkkoihin ja Sri Lankan pääkaupungissa sijaitsevaa Intian lähetystöä vastaan.

– 9. huhtikuuta kansallisen tiedusteluosaston päällikkö kirjoitti viestin, jossa mainittiin nimeltä monia terroristijärjestön jäseniä, hallituksen tiedottaja Senaratne sanoo.

Puolustusministerin mukaan ennakkotietoa oli vain yhdestä tai kahdesta mahdollisesta iskusta, mutta sunnuntain iskujen laajuista hyökkäystä ei hänen mukaansa odottanut kukaan.

Turvamiehet vartioivat World Trade Centerin ulkopuolella Colombossa maanantaina.
Turvamiehet vartioivat World Trade Centerin ulkopuolella Colombossa maanantaina.
Kuva: M.A. PUSHPA KUMARA

Puolustusministeri korosti The Guardianin mukaan sitä, että puolustusministeriö ja pääministerin kanslia eivät saaneet iskuja koskevia ennakkoepäilyjä, koska heitä ei kutsuttu kansallisen turvallisuusneuvoston kokoukseen, jota veti maan presidentti Maithripala Sirisena.

Vastuuta presidentille sälyttävä kommentti kuvastaa pääministerin ja presidentin huonoja välejä.

Loppuvuonna presidentti Sirisena yritti erottaa pääministerin.

Sri Lankassa pelätään, että iskujen jälkipyykistä saattaa muodostua poliittinen kiista näiden tahojen välille.

Tanskan rikkaimman miehen kolme lasta kuoli iskussa luksushotelliin

Iskuissa kuoli useita ulkomaiden kansalaisia. Tanskalaismedian mukaan kuolonuhrien joukossa ovat Tanskan rikkaimman miehen kolme lasta.

Mediatietojen mukaan Anders Holch Povlsen oli Shangri-La-hotellissa Colombossa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa, kun hotelliin iskettiin. Perheen edustaja on vahvistanut medialle, että lapsista kolme sai surmansa.

46-vuotias Anders Holch Povlsen omistaa Bestseller-muotiyhtiön, jonka tuotemerkkejä ovat muun muassa Vero Moda, Only ja Jack&Jones. Bestsellerin hän peri vanhemmiltaan, jotka perustivat yhtiön 1970-luvulla.

Holch Povlsen on myös merkittävä omistaja suurissa muodin verkkokaupoissa Asoksessa ja Zalandossa. Sanomalehti Ekstrabladetin mukaan hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu lähes 42 miljardia Tanskan kruunua (noin 5,6 miljardia euroa).

Uutista päivitetty Rajitha Senaratnen kommenteilla kello 13.31. Uutista täydennetty kauttaaltaan kello 14.10.