Soini ei lähde puimaan puo­lue­sih­tee­rin maa­han­muut­ta­ja­pu­hei­ta

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei lauantaina lähtenyt arvioimaan puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon kannanottoa.

Perussuomalaisten Timo Soini ei ottanut lauantaina kantaa kysymykseen siitä, onko Riikka Slunga-Poutsalon ja perussuomalaisten sopivaa kutsua turvapaikanhakijoita ”elintasosurffareiksi”.
Perussuomalaisten Timo Soini ei ottanut lauantaina kantaa kysymykseen siitä, onko Riikka Slunga-Poutsalon ja perussuomalaisten sopivaa kutsua turvapaikanhakijoita ”elintasosurffareiksi”.
Kuva: Pekka Lassila

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei lauantaina lähtenyt arvioimaan puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon kannanottoa, jossa tämä muun muassa kutsui turvapaikanhakijoita ”elintasosurffareiksi”.

Slunga-Poutsalo ennakoi perjantaisessa tiedotteessaan, että enintään viidennes Suomeen tänä vuonna tulevista turvapaikanhakijoista olisi ”todellisia hätää kärsiviä”. Maahanmuuttoviraston edustaja ei perjantaina Ylen haastattelussa allekirjoittanut väitettä.

Kokoomuslainen sisäministeri Petteri Orpo arvioi viikonloppuna Helsingin Sanomille, että esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia.

– Pakolaisia kuuluu auttaa, ja siihen Suomella on hyvät perinteet. Haluan, että maahanmuutosta puhutaan kokonaisvaltaisesti – ei niin, että listataan, ketä nyt käännytetään ja luonnehditaan tulijoita, Orpo sanoi HS:lle.

Soini: Emme keskustele muiden ehdoilla

Perussuomalaisten Soini ei ottanut lauantaina kantaa kysymykseen siitä, onko Slunga-Poutsalon ja perussuomalaisten sopivaa kutsua turvapaikanhakijoita ”elintasosurffareiksi”.

– Emme käy keskustelua muiden ehdoilla emmekä alistu siihen tälläkään hetkellä, vastasi Soini Imatralla perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä.

Mutta mitä mieltä olette tällaisten sanojen käytöstä?

– Ilmaisinkohan itseni epäselvästi? Soini vastasi.

Ette halua vastata kysymykseen?

– Vastasin kysymykseen ja vastaan kysymykseen niin kuin haluan, Soini sanoi.

Jopa 15 000 turvapaikanhakijaa

Sisäministeriö kertoi torstaina arviostaan, jonka mukaan Suomeen on tänä vuonna tulossa jopa 15 000 turvapaikanhakijaa. Tämä on 10 000 arvioitua enemmän. Koko viime vuonna turvapaikanhakijoita oli reilut 3 600.

Siirtolaiskriisi on pahentunut kesän aikana koko Euroopassa ja lisännyt turvapaikanhakijoita myös Suomessa.

– Allekirjoitan täysin (liittokansleri Angela) Merkelin lausunnon siitä, että tämä kriisi on Euroopalle jopa suurempi haaste kuin eurokriisi. Tämä on suuri eurooppalainen ongelma, arvioi sisäministeri Orpo torstaina.