Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Skot­lan­nin it­se­näi­syy­des­tä voidaan ää­nes­tää ehkä jo ensi vuonna

Pääministeri Nicola Sturgeon BBC:lle: Äänestys tulisi järjestää uuden parlamenttikauden "alkupuolella". Irtaantuminen Brexit-Britanniasta voi olla lähellä, sillä edellinen äänestys jakoi kansan melkein tasan.

Skotlantilaisten asenne näyttää kääntyneen itsenäisyyden kannalle. Asenteita ovat muuttaneet Brexit sekä koronapandemia.
Skotlantilaisten asenne näyttää kääntyneen itsenäisyyden kannalle. Asenteita ovat muuttaneet Brexit sekä koronapandemia.
Kuva: ROBERT PERRY

Skotlantilaiset saattavat äänestää maansa itsenäisyydestä ehkä jo ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2022.

Asiasta vihjaisi maan pääministeri ja Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon haastattelussaan, jonka hän antoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

– Monista eri syistä järjestettävän kansanäänestyksen tulisi olla seuraavan parlamenttikauden alkupuolella, Sturgeon totesi.

Jos skotit äänestäisivät itsenäisyyden puolesta, kyse olisi Britannialle yhtä mullistavasta muutoksesta kuin Irlannin itsenäistyessä noin sata vuotta sitten.

Asenteita ovat muuttaneet Brexit ja koronapandemia

Edellisen kerran itsenäisyydestä äänestettiin Skotlannissa vuonna 2014. Tuolloin Britanniaan jäämisen kannattajat saivat äänistä 55 prosenttia, joten tilanne oli tiukka.

Vielä vuosien 2017-2019 aikana toteutetut kyselyt osoittivat, ettei tilanne ollut muuttunut ratkaisevasti. Nyt puntit näyttäisivät siirtyneen itsenäistymisen puolelle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan edellisen 14 kyselytutkimusta ovat osoittaneet skottien kannattavan itsenäistymistä. Kannattajien osuus on ollut kyselyissä 51-59 prosenttia.

Asenteita ovat muuttaneet erityisesti Brexit sekä Britannian ja sen pääministeri Boris Johnsonin tapa reagoida koronapandemiaan.

Toukokuun parlamenttivaalit ratkaisevat paljon

Maan parlamenttivaalit ovat ensi toukokuussa, ja pääministeripuolueelle odotetaan vahvaa kannatusta. Kansanpuolue on ilmoittanut tulkitsevansa vaalivoiton valtuutukseksi uudelle itsenäisyysäänestykselle.

Britannian pääministeri puolestaan on sanonut, että vuoden 2014 äänestys oli "kerran sukupolvessa" tapahtuva asia. Siksi sen tulosta pitäisi Johnsonin mukaan kunnioittaa.

Jos kansallispuolue jatkaa Skotlannin johdossa, Johnsonin tilanne on kuitenkin vaikea. Vaihtoehtoina voivat olla vain kasvavan tyytymättömyyden sietäminen saarivaltion pohjoisosassa tai myöntyminen mahdollisesti Skotlannin lähtöön johtava kansanäänestys.

Eron jälkeen Britanniaan jäisivät enää Englanti, Pohjois-Irlanti ja Wales.