Kärpät: Pyörälä hur­jas­sa vi­rees­sä juh­la­pe­lis­sään

Työtaistelu: Hoi­ta­jat jat­ka­vat ylityö- ja vuo­ron­vaih­to­kiel­toa Oysissa ja Ou­las­kan­kaal­la

SK: Kaa­tu­vien kuntien lis­tal­la 57 paik­ka­kun­taa, Poh­jois-Suo­men syn­kim­mät pitäjät Kai­nuus­sa

Suomen Kuvalehti on listannut Suomen kunnat, jotka kamppailevat olemassaolostaan. Lehden mukaan niitä on yhteensä 57.

Kemijärvi on yksi Suomen Kuvalehden kriisilistalla olevista kunnista.
Kemijärvi on yksi Suomen Kuvalehden kriisilistalla olevista kunnista.
Kuva: Juhani Eskola

Suomen Kuvalehti on listannut Suomen kunnat, jotka kamppailevat olemassaolostaan. Lehden mukaan niitä on yhteensä 57. Kunnat ovat jakautuneet eri puolille Suomea.

Kaatuvien kuntien listalle ovat päätyneet ne paikkakunnat, joita on jo usean vuoden ajan vaivannut väestökato, väestön ikääntyminen sekä heikko kuntatalous. Lehden mukaan kyseisten kuntien peruspalvelut ovat uhattuina. Listalla on kuntia kaikista muista maakunnista paitsi Kanta-Hämeestä.

Pohjois-Suomesta listalle on päätynyt 12 kuntaa. Pohjois-Pohjanmaan kunnista mukana ovat Hailuoto, Merijärvi ja Vaala. Kainuussa heikoimmassa asemassa ovat Hyrynsalmi, Puolanka ja Ristijärvi.

Lapissa kaatuvia kuntia on Suomen Kuvalehden listan mukaan kuusi. Pellon lisäksi listalla on viisi Itä-Lapin kuntaa: Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio, Salla ja Savukoski.

Ristijärven ja Hyrynsalmen kunnat ovat kaatuvien kuntien listan heikoimmasta päästä, sillä niissä väestökehitys on pahimmassa kriisissä. Ristijärven ja Hyrynsalmen kanssa samassa tilanteessa on Suomessa yhteensä yhdeksän kuntaa.

Manner-Suomessa on 295 kunta. Lehden listauksen mukaan noin viidennes kunnista kuuluu sinnittelijöiden kerhoon.

Sote-uudistuksen myötä vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille. Tämä voi helpottaa tiukassa tilanteessa olevien kuntien taloutta.

Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä vastasi Kalevan blogissaan Suomen Kuvalehdelle.