Politiikka: Merja Ra­sin­kan­gas vaihtaa kes­kus­tas­ta pe­rus­suo­ma­lai­siin, ko­koo­muk­ses­ta Oulun suurin val­tuus­to­ryh­mä

Jääkiekko: Bar­ta­ve­gen esit­tä­mä kri­tiik­ki ju­nio­ri­pe­lis­sä oli liikaa – se­los­tuk­set pantiin het­kek­si pannaan

Verovähennykset: Jat­kos­sa yritys voi il­moit­taa ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­seen tar­vit­ta­vat tiedot asiak­kaan­sa puo­les­ta

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Si­sä­mi­nis­te­riön Nerg: ”Väärä tieto pa­lau­tus­len­nos­ta lähti liik­keel­le or­ga­ni­soi­dus­ti ja voi­mak­kaas­ti”

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vastasi tiistaina turvapaikanhakijoiden palautuslennoista tuohtuneen mielenosoitusryhmän kysymyksiin ministeriön edustalla.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
Kuva: Com.pic / Mauri Ratilainen

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vastasi tiistaina turvapaikanhakijoiden palautuslennoista tuohtuneen mielenosoitusryhmän kysymyksiin ministeriön edustalla.

Nergin mukaan hänen viestinsä mielenosoittajille oli se, että suomalainen oikeusjärjestelmä toimii.

– Ketään ei Suomesta lähetetä kuolemaan. Ei ketään. Jos on vähääkään sellainen epäilys, että ihmisellä on kuolemanvaara niin edes rikollisia ei lähetetä kuolemaan, Nerg sanoo.

– Edelleenkin maahanmuuttovirasto tekee virkavastuulla päätöksiä, mistä voidaan valittaa hallinto-oikeuteen ja tuomarit tekevät virkavastuulla yksilöllisiä päätöksiä.
Nerg kuvailee eilen maanantaina sosiaalisessa mediassa liikkeelle lähtenyttä vahvistamattoman tiedon aaltoa merkillisenä.

– Eilen iltapäivällä lähti jollain tavalla organisoidusti ja erittäin voimakkaasti väärä informaatio liikkeelle. Sitä viestittiin sähköpostien kautta kansanedustajille ja meille kaikille sisäministeriössä ainakin viiteen sataan sähköpostiin.

Viesteissä oli sama sisältö, mutta ne olivat eri ihmisiltä.
– Viestien lähettämisessä oli käytössä joku tietty malli. En ole elämässäni nähnyt sellaista sähköpostimäärää.

Viestin aloittajasta ei ole tietoa

Nerg uskoo kyseessä olevan keskitetysti organisoitu viesti, mutta tiedon levittämisen aloittaneesta tahosta hänellä ei ole tietoa.

Nerg kertoo, ettei voi ymmärtää, että suomalaisen oikeusjärjestelmän pohjaa, eli perus- ja ihmisoikeuksia haastetaan näin voimallisesti.

– Minulta kysyttiin, ovatko tuomarit korruptoituneita ja tekeekö maahanmuuttovirasto tietoisesti virheellisiä päätöksiä. Ne olivat kovia väitteitä. Toivon, että jokainen kohdallaan miettii, että luottaako todella tällaiseen.

Nergin mukaan mielenosoittajat myös esittivät hänelle väitteen, jonka mukaan maahanmuuttovirastolle on annettu poliittinen ohjaus tehdä virheellisiä päätöksiä.
Mielenosoittajat myös pyysivät häntä kommentoimaan väitettä, jonka mukaan koulusta olisi eilen haettu lapsia ja raskaana olevia naisia olisi viime yönä palautettu lennolla Afganistaniin.

Poliisi on kertonut, että kaikki eilen palautetut olivat täysi-ikäisiä, eikä lapsia tai raskaana olevia henkilöitä heidän joukossaan ollut.

– Nyt ei malteta pysähtyä edes hetkeksi kysymään, voiko tämä olla totta Suomessa. Mennään vain tunteiden mukana.

Juttua tarkennettu klo 17:13: Päivi Nerg täsmensi, etteivät kaikki kansanedustajat olleet saaneet viestiä liittyen maanantain palautuslentoihin, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.