Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Si­sä­mi­nis­te­ri Myk­kä­nen sel­vit­täi­si, voisiko esi­mer­kik­si juu­ta­lai­nen seu­ra­kun­ta saada val­tiol­ta rahaa tur­val­li­suu­teen­sa

Helsingin juutalaisen seurakunnan johtaja sanoi olevansa huolissaan seurakuntansa turvallisuudesta, ja että seurakunta rahoittaa itse turvajärjestelyitään. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan turvajärjestelyiden kustannuksia voisi selvittää rahoituspäätöksiä varten.

"Suvaitsemattomuus toisia kulttuureja ja uskontoja kohtaan on nostanut päätään koko Euroopassa eikä Suomi ole valitettavasti tässä poikkeus", sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.
"Suvaitsemattomuus toisia kulttuureja ja uskontoja kohtaan on nostanut päätään koko Euroopassa eikä Suomi ole valitettavasti tässä poikkeus", sisäministeri Kai Mykkänen sanoo.
Kuva: Kimmo Penttinen

Yhdysvalloissa Pittsburghissa lauantaina tapahtunut hyökkäys juutalaisen seurakunnan synagogaan on traaginen esimerkki maailmalla yhä esiintyvästä juutalaisvastaisuudesta. Pittsburghissa 46-vuotias ampuja tappoi 11 ihmistä.

Suomessa Helsingin juutalaisen seurakunnan johtaja Yaron Nadbornik kertoi sunnuntaina Lännen Medialle olevansa huolissaan seurakuntansa turvallisuudesta, ja että seurakunta rahoittaa itse turvajärjestelyitään.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että turvajärjestelyiden kustannuksia voisi selvittää rahoituspäätöksiä varten.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain noin puoli miljoonaa euroa rekisteröityneiden uskonnollisten yhdyskuntien, kuten Helsingin juutalaisen seurakunnan, toiminnan tukemiseen. Rahoituksen jakoperusteisiin vaikuttaa yhdyskuntien jäsenmäärät. Jatkossa voisi olla tarpeen selvittää myös turvallisuustarpeiden erojen vaikutus rahoituspäätöksiin, Mykkänen kommentoi.

Mykkänen korostaa, että poliisi selvittää jatkuvasti myös sitä, kohdistuuko uskonnollisiin yhteisöihin uhkia.

– Turvallisuusuhat yhteisöjä kohtaan on otettava vakavasti. Uskonnollisten yhteisöjen turvallisuuskysymykset huomioidaan erityisesti myös nyt valmisteilla olevassa poliisin ennalta ehkäisevässä strategiassa, joka julkaistaan vuoden loppuun mennessä, Mykkänen sanoo.

Myös Suomessa on sisäministerin mielestä taisteltava yhä suvaitsemattomuutta vastaan. Mykkänen nostaa vihapuheen kitkemisen yhdeksi keinoksi tähän.

– Suvaitsemattomuus toisia kulttuureja ja uskontoja kohtaan on nostanut päätään koko Euroopassa eikä Suomi ole valitettavasti tässä poikkeus. Ilmiö pitää ottaa vakavasti. Tämän takia olen puhunut esimerkiksi vihapuheen kitkemisestä. Emme saa hyväksyä väkivaltaan yllyttämistä missään muodossa, hän sanoo.