Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä haluaa harkita perittävän omaisuuden verottamisen muuttamista.
– Yritysten sukupolvenvaihdoksia pitää helpottaa. Liian usein seuraava sukupolvi ei halua ottaa perintöveron mukanaan tuomaa riskiä, Sipilä sanoo.
Jos keskusta on seuraavassa hallituksessa, puolue aikoo etsiä ratkaisuja yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksien helpottamiseen.
Perustuslain yhdenvertaisuusvaatimus käytännössä estää sen, että muutos palvelisi rajattua ihmisjoukkoa.
– Perintöverosta luopuminen koskisi ihan samalla tavalla perittyä asuntoa kuin yritystäkin. Verosta on hyvin vaikeata luopua sillä tavalla, että muutos koskisi vain tiettyä väestönosaa. Perheyritysten liiton teettämän selvityksen mukaan perintö- ja lahjavero voitaisiin korvata samoja omaisuuseriä koskevalla myyntivoittojen verottamisella, Sipilä toteaa.
Sipilä ei vielä sano, että keskusta vaatii perintöveron hautaamisen kirjaamista seuraavan hallituksen ohjelmaan. Hän haluaa ensin nähdä asiasta valtiovarainministeriön laatiman arvion.
Perheyritysten liitto teetti keväällä Pellervon taloustutkimuksella (PTT) selvityksen perintöveron poistamisesta.
– Meillä ei ole nyt varaa menettää verotuloja. Näin suuren muutoksen tulisi olla veroneutraali. Keskusta odottaa nyt valtiovarainministeriön selvitystä siitä, voidaanko perintö- ja lahjaveron tuotto kompensoida myyntivoittojen verotuksella. Jos ministeriö päätyy samaan lopputulokseen kuin PTT, perintöverosta luopuminen on mahdollista, Sipilä toteaa.
Mummon kesäpaikka siirtyisi
perheessä eteenpäin ilman veroja
Muutos vaikuttaisi merkittävästi niiden ihmisten talouteen, jotka haluavat siirtyä asumaan vanhempiensa entiseen kotitaloon tai säilyttää perheen kesäpaikan.
– Perinnön vastaanottamisesta ei maksettaisi veroa, vaan perityn asunnon myynnistä menisi suurempi vero kuin tällä hetkellä, Sipilä havainnollistaa.
PTT:n selvityksessä lähtökohtana oli perintöveron tuoton korvaaminen luovutusvoittoveron tuotolla. Tämä on toimitusjohtaja Pasi Holmin mukaan hyvin pitkälle mahdollista.
Raportin mukaan perintö- ja lahjaveron poistaminen leikkaisi valtion verotuloja 500–600 miljoonalla eurolla, mutta summa olisi kompensoitavissa myyntivoittojen verotuksella.
Luovutusvoittoveron tuotto kasvaisi sitä enemmän, mitä enemmän perijät myisivät perintöjään. Suomessa olisi otettava käyttöön Ruotsin malli, jossa myytävän omaisuuserän hankintahinta määritellään ostoajankohdan hintaa käyttäen riippumatta siitä, onko omaisuus peritty vai ei.
Kahden omistusvuoden jälkeen seuraavaa oman asunnon myyntivoiton verovapautta olisi myös muutettava.
Perintöveron haudanneessa Ruotsissa yleinen luovutusvoittovero on 30 prosenttia. Oman asunnon myyntivoittoa verotetaan hieman kevyemmin, ja se voidaan jättää verottamatta, mikäli myyntituotto käytetään uuden asunnon hankintaan.
”Tarvitsemme riskinottoon kannustavia toimia”
Yritysten sukupolvenvaihdoksissa perintöverot saattavat nousta korkeiksi. Jos perinnön arvo on miljoona euroa, rintaperillinenkin maksaa veroa PTT:n raportin esimerkkilaskelman mukaan 149 700 euroa.
Yritysten verotusta Sipilä haluaa yksinkertaistaa.
– Tarvitsemme riskinottoon kannustavia toimia. Luovutustappiot pitäisi saada vähentää muista pääomatuloista. Saman tulolajin tappiot ja voitot laitettaisiin yhteen ja maksettaisiin verot kokonaisuudesta. Tämäkään ei ole verotuksessamme mahdollista, Sipilä huomauttaa.
Yritysverotuksessa on Sipilän mielestä myös tulonlähdejakoja, jotka ovat keinotekoisia.
Viron malli ei saa kannatusta
Virossa on käytössä tasaverotus, ja siellä yritys saa jättää voiton yhtiöön ilman veroseuraamusta. Sipilä ei kannata Viron veromallin kopioimista Suomeen.
– Verokilpailu tuo painetta, mutta en usko, että Suomessa tarvitsee mennä Viron malliin. Siinä menisi taas yksi neljä miljardia, tai eihän se hintalappu ihan neljää miljardia olisi, kun verotetaanhan Virossa yrityksestä ulos otettavaa tulosta.
– Suurempi huoli yrityksillä on nyt siitä, miten syntyisi verotettavaa tulosta. Kun tulosta tulee, siitä maksetaan veroa 20 prosenttia. Yhteisövero on meillä hyvin kohtuullinen, Sipilä painottaa.
Tuloverotuksessa veroprosentin on Sipilän mielestä noustava tulojen kasvaessa.
– Progressiiviselle verotukselle on perusteensa, hän linjaa.