Sipilä Mic­ro­sof­tin pää­tök­ses­tä: Meidän on so­peu­dut­ta­va no­pei­siin muu­tok­siin

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan suomalaisten on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin, kun yritysten elinkaaret lyhenevät.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.)
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.)
Kuva: Pekka Lassila

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan suomalaisten on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin, kun yritysten elinkaaret lyhenevät. Sipilä puhui tänään valtioneuvoston linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sipilä, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) pitivät tiedotustilaisuuden keskiviikkona Microftin jättimäisen irtisanomisilmoituksen johdosta.

Ministereiden mukaan halitus reagoi uutiseen nopeasti ja valtiojohto vierailee Salossa maanantaina tarkoituksenaan tavata tehtaan johtoa ja henkilöstöä sekä kaupungin edustajia.

Lindström peräänkuulutti Microsoftilta yhteiskuntavastuuta. Yhtiö kertoi tiedotteessa ryhtyvänsä työntekijöille suunnattuihin tukitoimiin yhteistyössä hallituksen kanssa.

- Vaikka olemmekin pettyneitä yhtiön uutisiin, on kuitenkin hyvä, että Microsoft sanoo olevansa talkoissa mukana, Lindström sanoo.

Olli Rehn sanoo hallituksen olevan yhteistyössä Microsoftin mutta myös kaupungin ja alueen muiden toimijoiden kanssa.

- Olemme ryhtyneet välittömiin toimiin näköalojen avaamiseksi irtisanotuille. Lähiviikkoina arvioidaan tarve työllisyysmäärärahojen osalta. Lisäksi tämä tilanne täyttää Euroopan Unionin globalisaatiorahaston hakukriteerit. Siirtymäkauden ohjelmaa viedään eteenpäin Microsoftin kanssa, Rehn sanoo.

Rehn: Yhteiskuntavastuu johtaa toivottavasti datakeskusinvestointiin

Rehn muistutti myös Microsoftin datakeskussuunnitelmista. Yhtiö väläytteli alunperin datakeskuksen mahdollista sijoittamista Ouluun tai Kajaaniin.

- Toivottavasti nyt tapahtunut asia vahvistaa Microsftin yhteiskuntavastuun tunnetta ja kannustaa toteuttamaan datakeskusinvestoinnin, Rehn sanoo.

Juha Sipilän mukaan on pyrittävä näkemään muutoksessa myös mahdollisuuksia, vaikka tilanne on Salon osalta synkkä.

- Toimialan osaaminen on Salossa maailmanluokkaa ja se antaa toiveita siitä, että uudet yritykset sijoittuvat tänne ja irtisanomisuhan alla olevat työntekijät ryhtyisivät itsekin rohkeasti perustamaan uusia yrityksiä. Langatonta tiedonsiirtoa tarvitaan nykymaailmassa toimialalla kuin toimialalla, Sipilä arvioi.

- Osaajien perässä tulee uusia yrityksiä ja osaamisen päälle voidaan rakentaa uutta yritystoimintaa, kun ensin saadaan tukipaketti ja sysäys alkuun.

Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa myös seuranneensa Oulun tilannetta aikanaan läheltä.

- Näissä tilanteissa on mahdollisuuksia. 4500 irtisanottiin ja nyt heistä jo 3800 on työllistynyt eli vain 700 on edelleen työllistymättä. Yritysten elinkaaret ovat nykyisin lyhyitä ja meidän on sopeuduttava nopeisiin muutoksiin sekä löydettävä niistä mahdollisuudet.

Microsoft kertoi keskiviikkona lakkauttavansa Salon yksikön ja irtisanovansa Suomesta enintään 2300 työntekijää.